Palágyi Béla írása a Sportnapló rovatban.

Kristina Mladenovics és Babos Tímea: történelmet írtak

Ezen túl már úgy lesz, hogy piros ceruzával jelöljük be a naptárainkban a legjelesebb teniszeseményeket, ahol versenyzőinknek nemcsak illendőségből tapsolunk a meccseik után, hanem győzelmeiket is önfeledten ünnepelhetjük – ahogyan azt eddig a nagy tenisznemzetek tették. Legalábbis ezt ígéri az idei Australian Open, ahol Fucsovics Mártont diadalmas menetelése után, a 16 között csak a későbbi győztes, a svájci Roger Federer tudta megállítani. Aztán női párosban Babos Tímea a francia Kristina Mladenoviccsal a döntőben az orosz Vesznyina, Makarova kettős ellen 6-4, 6-3 arányban győzött, és Asbóth József, Körmöczy Zsuzsa, Taróczy Balázs, s Temesvári Andrea Grand Slamsikere után ötödikként emelhette magasba a nagy trófeát. Ám még nem volt vége: a vegyes páros fináléját nézve is jó volt magyarnak lenni, mivel Babos az indiai Rohan Bopanna oldalán vívta a Gabriela Dabrowski, Mate Pavic kanadai, horvát kettős ellen. Itt már nem sikerült győzni, de a második hely is egy szép álom.

Taróczy Balázs a svájci Heinz Günthardttal győzött 1981-ben a Roland Garroson, majd nyertek 1985-ben, a wimbledoni tornán is. Temesvári Andrea az amerikai Martina Navratilovával 1986-ban lett győztes a Roland Garroson. Egyéniben is nyertek magyarok: Asbóth József 1947-ben, Körmöczy Zsuzsanna pedig 1948-ban lett első Párizsban. Eddig ezeket a neveket nyomtatták ki vastag betűkkel a magyar tenisz évkönyvében – most már bővült a névsor. S ami az utánpótlást illeti: Piros Zsombor és társai láttán azért ne tegyük mélyre az asztalfiában azt a piros ceruzát…

Valamikor szívesen fogták sportolóinkra, hogy csak azokban a sportágakban érnek el sikert, amelyekben nincs pénz. Például a kajak-kenuban – elnézést a képzavarért – szárnyalnak, de a teniszben, az ökölvívásban vagy a Forma–1-ben hiába keresünk nagy győzelemre is esélyes magyart. Nos, Fucsovics nem járt rosszul (240 ezer ausztrál dollár, azaz 48,5 millió forintnyi díjazást zsebelt be) azzal sem, hogy a nyolcaddöntőbe jutott. Hát, ha még ő lett volna Roger Federer… Az igaz, hogy a szinglit jobban fizetik, de – a nagy melegre való tekintettel – Babos Timi is kapott egy jókora adag fagylaltra valót: 485 ezer ausztrál dollárt, átszámítva 97 millió forintot keresett Melbourne-ben.

XXX

Női kézilabdában megszoktuk, hogy ha a Győri AUDI ETO KC pályára lép, ott csak a győzelem aránya lehet kétséges. Ezúttal Bukarestben, a CSM Bucuresti volt az ellenfél, és az ETO meglepetésre 22-28 arányban vereséget szenvedett.

Jó, hiányzott néhány idegenlégiós klasszis – így Anja Althaus, Eduarda Amorim, Stine Oftedal –, de azért a fél magyar válogatott ott volt… Tomori Zsuzsa például 7 dobott góllal feledtette sérülése miatti hosszú kimaradását. Arról is ritkán hallani, hogy a kapuban a norvég Kari Grimsbő gyengébben szerepel – ám ezúttal a világ egyik legjobb kapuőre sem remekelt. Sok minden persze nincs veszve, a Győr így is a második a csoportjában, de az biztos, hogy a Bajnokok Ligájának trófeája valamennyi ellenfél számára értékesebb mindennél.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.