Kutyaposta – Felelősek vagyunk értük...

A felelős állattartás napjával egy új állatvédelmi jeles nap született. Kimondták: minden állatnak joga van a boldog élethez és a kegyes halálhoz.

Ország-világSzücs Gábor2020. 06. 18. csütörtök2020. 06. 18.

Fotó: Gabor Ancsin

Kutyaposta – Felelősek vagyunk értük... Fotó: Gabor Ancsin

Bár a felelős állattartás napja már elmúlt – a Rex Kutyaotthon Alapítvány kezdeményezésére létrehozott jeles nap célkitűzése, hogy minden év május 6-án felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartás fontosságára –, de talán mégsem felesleges utólag is emlékeztetni erre a dátumra, hiszen ez, jószerint, egész éven át tartó kötelességünk…

A felelős állattartás napjának legfontosabb üzenete, hogy az állatok jobb életkörülményeinek biztosításához komoly szemléletváltásra van szükség. A felelős állattartás napjával egy új állatvédelmi jeles nap született. Kimondták: minden állatnak joga van a boldog élethez és a kegyes halálhoz.

A világszerte egyre aktívabban fellépő állatvédelmi mozgalmak elítélnek minden olyan cselekedetet, amely az állatoknak szükségtelen szenvedést vagy károsodást okoz. Sok esetben azonban még a szakember számára is nehézséget jelenthet az állati szenvedés pontos megítélése, mértékének megállapítása.

A civil állatvédők és az állatvédelemhez kapcsolódó hatóságok az állati jóllét garantálásában irányadónak tekintik az angolszász országokban elfogadott, úgynevezett „Öt mentesség” fogalmát, aminek segítségével az állatok alapvető testi és lelki szükségletei pontosan defi­niálhatók. Ezek a következők:

1. A szomjúságtól, éhségtől és hiányos táplálkozástól mentes élet.

2. A kényelmetlenség érzésétől mentes élet, ami magában foglalja az időjárás viszontagságaitól és egyéb veszélyektől való menedéket, s a kényelmes pihenőhelyet.

3. A fájdalomtól, sérüléstől, illetve megbetegedéstől mentes élet, ami a megfelelő gyógykezeléssel biztosítható.

4. A természetes lét, amelynek alapfeltétele az elegendő hely, a megfelelő tartási körülmények, valamint a fajtársak jelenlétének biztosítása.

5. A félelemtől és stressztől mentes élet, melynek révén az állat lelki szenvedése megakadályozható.

Ebből az öt mentességből született meg Magyarországon a talán közismertebb nevén a felelősség hét aranyszabálya, amely mindenkinek segíthet a felelős gazdává váláshoz. Lássuk ezeket is:

1. Szeretet (szeretetteljes törődés, gondoskodásunk kifejezése nap mint nap).

2. Táplálás (az igényeknek megfelelő eledel és friss ivóvíz biztosítása).

3. Ápolás (a szőrzet, a karmok és a fogazat rendszeres karbantartása).

4. Pihenés (gondoskodás az időjárás viszontagságaitól védett pihenőhelyről).

5. Egészség (rendszeres védőoltás, parazitamentesítés, állatorvosi ellátás).

6. Mozgás (rendszeres mozgáslehetőség, séták és játék biztosítása).

7. Családtervezés (a nem kívánt szaporulat megelőzése ivartalanítással).

Az állatok társaink ezen a rövid földi úton, szeressük, óvjuk őket!