Lángoló sziget

1500 embert kellett már kitelepíteni, miután kitört egy vulkán egy Pápua Új-Guineához tartozó kis szigeten. A napokban izzásnak indult vulkán régóta szunnyadt békességben.

Ország-világMunkatársunktól2018. 01. 20. szombat2018. 01. 20.

Kép: Legaspi, 2018. január 16. Marhát vezet egy Fülöp-szigeteki férfi a hamut lövellő Mayon tűzhányó közelében a fővárostól, Manilától 340 kilométerre, délkeletre fekvő Legaspi városnál 2018. január 16-án. Az előző napon megkezdődött a környező települések lakosságának evakuálása, mert a szakértők a 2462 méter magas tűzhányó robbanásszerű kitörésétől tartanak. Az ötfokozatú skálán jelenleg hármas szintű riasztás van érvényben. (MTI/EPA/Francis R. Malasig) , Fotó: FRANCIS R. MALASIG

Lángoló sziget
Legaspi, 2018. január 16. Marhát vezet egy Fülöp-szigeteki férfi a hamut lövellő Mayon tűzhányó közelében a fővárostól, Manilától 340 kilométerre, délkeletre fekvő Legaspi városnál 2018. január 16-án. Az előző napon megkezdődött a környező települések lakosságának evakuálása, mert a szakértők a 2462 méter magas tűzhányó robbanásszerű kitörésétől tartanak. Az ötfokozatú skálán jelenleg hármas szintű riasztás van érvényben. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)
Fotó: FRANCIS R. MALASIG

A Kadovar szigetén található kráter január 5-én lett újra aktív, pár nappal később viszont szinte fel is robbant. A kormány ezért Blup Blup szigetéről is evakuálja az embereket az izzó sziklák és a nagy mennyiségű kén-dioxid veszélye miatt. Tudósok szerint a kadovári vulkán lehetett az egyike azoknak a „lángoló szigeteknek”, amelyekről a XVII. században élt brit kalóz és felfedező, William Dampier írt naplójában.

Ezek is érdekelhetnek