Lasszóval fognák az informatikusokat

Magyarországon is egyre népszerűbbek a jellemzően néhány hónapos, intenzív és gyakorlatorientált képzés keretében szoftverfejlesztő szakmát adó tanfolyamok, az úgynevezett coding bootcampek. Ezek egy része nemcsak a programozóképzést, de a végzett hallgatók elhelyezkedését is biztosítja hazai és külföldi informatikai cégeknél.

Ország-világMM2018. 07. 17. kedd2018. 07. 17.

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Lasszóval fognák az informatikusokat Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az informatikushiány világszerte, így hazánkban is egyre kritikusabb méreteket ölt – az iparági adatok szerint 30 ezer szakember hiányzik. A junior szoftverfejlesztők képzésével foglalkozó PROGmasters összegyűjtött néhány gyakorlati tudnivalót a bootcampek világáról azok számára, akik néhány hónapon belül szoftverfejlesztőként szeretnének új karriert kezdeni.

A hazai bootcampek hallgatói alapvetően a munkaerőpiacon már tapasztalatot szerzett, általában 21 és 45 év közötti korosztályból kerülnek ki, s többségük semmilyen szoftverfejlesztői előképzettséggel nem rendelkezik. A képzőhelyek többsége – így a Codecool, a Green Fox Academy, a METU JUMP, a PROGmasters, a [r]eaktorlabs és a Training360 – csak nappali képzést kínál. Aki munka mellett szeretné szoftverfejlesztővé képezni magát, annak a Braining Hub kínál 6 hónapos, esti és hétvégi képzést. A hazai képzésekre nehéz bejutni. Az intézmények felmérik a jelentkezők kognitív készségét, személyiségét, motivációit, de szükséges az alapfokú, még inkább középszintű angoltudás is. „Sokak számára meglepő lehet, hogy egy 4 hónapos bootcampet végzett munkavállaló kezdő fizetése megegyezhet egy egyetemet végzett, frissdiplomás szoftverfejlesztő akár minimum bruttó 350 ezer forintos keresetével, pedig ez a helyzet manapság Magyarországon” – összegez Filep Szabolcs, a PROGMasters alapítója.

Ezek is érdekelhetnek