Ló, lovas, lovasnemzet (1.)

Tengerre magyar – hisz lovas nemzet vagyunk! Némileg érthetetlen mondat, öniróniáról is tanúskodik. Igaz, volt idő, amikor két tenger is mosta Magyarország partjait, mára azonban ezek már csak emlékek. De lássuk, lovas nemzet vagyunk-e még…

Ország-világ2008. 12. 28. vasárnap2008. 12. 28.
Ló, lovas, lovasnemzet (1.)

Ma ugyan már nem járunk lovon – mint ahogy azt a vasfüggöny leomlása előtt tengerentúli ismerőseim feltételezték –, ám a lovak mégis fontos részei maradtak a kultúránknak. Bár Magyarország sokat megtesz azért, hogy végre megszabaduljon a kizárólagos Piroska-puszta-gulyás-csikós képtől, azért a lovasturizmus, a túralovaglás vagy a ménesbemutatók nélkül nehéz lenne elképzelni egy magyarországi túraajánlatot. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen az elmúlt 2000 évünk a lovak vonzásában telt.

Őseink, akik harcos lovas népként érkeztek több mint ezer éve a Kárpát-medencébe, nemcsak maguk mellé temettették lovaikat, de hitükben, kultuszaikban is központi helyet adtak nekik. A honfoglalás után még évtizedekig a lovak hátáról riogatták Európát, hiszen olyat tudtak, amit más nem: a lovon vágtatva hátrafelé nyilazni, a ló hátán szablyát, fokost használni. A rettegésben tartott, rémületbe fagyott Európa pedig szállóigévé ismételte a fohászait: „a magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket”. Ugyancsak a lovakhoz kötődik egyik legelterjedtebb legendánk a nyereg alatt puhított húsokról, amelyet őseink állítólag így készítettek elő a sütésre. Bár azóta sokszor és sokan cáfolták, hogy az izzadt, tajtékos állatokról bárki szívesen megette volna a húst – sokkal inkább a kisebesedett bőr kezelésére alkalmazhatták –, a nyereg alatt puhított hús legendája már velünk marad, kalandos és dicsőséges múltunk bizonyítékaként.

Aztán véget ért a kalandozások kora, jurtás őseink házakba, lovaik pedig istállókba költöztek, ám így is „lovas nemzet” maradtunk.  Az első huszárról már 1400 körül beszámolnak a régi iratok, ő az a vitéz, aki páncél nélkül száll szembe az ellennel a lova hátán. Utoljára pedig a második világháborúból hallunk róluk, amikor már tankokkal és modern fegyverrel viaskodnak – ám a szemtanúk szerint bátorságuk mit sem változott a közben eltelt 500 év alatt.

A puszták ugyancsak fontos lovas alakjai a betyárok voltak, valamikor a XIX. században, akik amolyan magyar Robin Hoodként fosztogatták a gazdagokat. Hogy mennyire voltak hősök vagy mennyire gazemberek, azt már nehéz eldönteni, tény azonban, hogy sokan közülük már életükben romantikus hősökké magasodtak.

Nem lehet teljes a sor azok nélkül a sportolók nélkül sem, akik ugyancsak magyarként és ugyancsak a lovakkal kapcsolatban adtak valami fontosat a világnak. Mindenekelőtt itt a fogathajtás, ahol a magyaroknak tucatnyinál is több világbajnoki címük van. Vagy Széchenyi Dénes gróf, aki Kégl Károllyal lefektette a modern díjugratás elveit. Vagy Némethy Bertalan, akit a világ legeredményesebb lovas edzőjének választottak. Vagy… a sort még nagyon sokáig lehetne folytatni.

Ám ahhoz, hogy a magyar lovasok ilyen hírt szerezzenek a világban, szükség volt azokra a nagyszerű állatokra is, amelyek a magyar ménesbirtokokon nemcsak névadói, de alapítói is voltak számos gyönyörű fajtának, mint amilyen például a bábolnai shagya arab fajta vagy a hortobágyi nóniusz. És meg kell emlékeznünk azokról a nagyszerű lovakról, amelyek azóta legendává váltak, mint például a Kincsem vagy az Imperiál, akik igaz, hogy nagyon szeszélyesek voltak, de minden idők legeredményesebb magyar versenylovai lettek.

A XXI. századra eltűntek a szekerek és a hintók, megszűnt a könnyűlovasság és nincsenek már betyárok sem. De a lovak – ki tudja hányadszor – újra reneszánszukat élik: nemcsak a turisták indulnak útnak, hogy túralovagolhassanak vagy fogatot hajthassanak, hanem az országon belül is virágzik a hagyományőrzés: lovasíjászok idézik fel nomád őseink világát és ügyességét, és modernkori huszárok fedezik fel újra nemcsak a csillogó egyenruhát, de a velejáró szellemiséget is. És persze mindannyian tartják a mondást, miszerint „lehet, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de a ló volt az, amellyel létrehoztuk a civilizációt”.

Nagy Anna

A sorozat hamarosan folytatódik – de addig is rengeteg érdekes cikket találhat a Horizon aktuális számában.

Ezek is érdekelhetnek