Majmok és turisták

Csúzlival tartják távol a leghíresebb indiai építmény, a Tadzs Mahal látogatóit zaklató makákókat Agra városában.

Ország-világUjlaki Ágnes2019. 02. 15. péntek2019. 02. 15.

Kép: Asian tourists at The Taj Mahal mausoleum southern view Uttar Pradesh, India, Fotó: TIM GRAHAM

Asian tourists at The Taj Mahal mausoleum southern view Uttar Pradesh, India
Asian tourists at The Taj Mahal mausoleum southern view Uttar Pradesh, India
Fotó: TIM GRAHAM

A majomcsapatok élelem után kutatnak a monumentális XVII. századi síremlék bejáratának környékén, ahol egyébként a látogatók táskáit az alkalmazottak átvizsgálják és az ennivalót kivetetik. Semmilyen étel nem vihető be a területre, nehogy az állatokat etessék vagy rákapassák az ételmaradékokra. Bridzs Bhusan, a Tádzs Mahal biztonsági főnöke elmondta: – A majmok már attól megijednek, ha látják, hogy előkapjuk és meglóbáljuk a csúzlit.

A műemléken belül és környékén nagyjából 500– 700 makákó él, Agra városában összesen 10 ezer. Szakértők szerint azért viselkednek egyre agresszívebben, mert a terjeszkedő város mind többet foglal el a természetes élőhelyükből. Novemberben Agra környékén az egyik majom az anyja mellől ragadott el és ölt meg egy kéthetes csecsemőt. A Tádzs Mahal őreinek nem szabad a makákókra támadniuk, de távol kell tartaniuk őket a turistáktól.

A XVII. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai moguldinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal emlékére. A Tádzs Mahalt naponta 25 ezren látogatják, a turisták száma a főszezonban a napi 80 ezret is eléri.

FOTÓ: TIM GRAHAHAM, AFP/ROBERT HARDING HERITAGE

Ezek is érdekelhetnek