Medve a kert alján

Csaknem egy hete vagyok Székelyföldön, a Sóvidéken. Folyamatosan hallgatom a helyi rádiókat: a hírblokkok naponta újabb medvetámadásokról számolnak be – szűk egy év alatt kétszáz ilyen eset történt –, valamint a medvék létszámának csökkentését célzó törekvésekről.

Ország-világKirály Farkas2017. 07. 22. szombat2017. 07. 22.

Kép: Tusnádfürdő, 2017. június 10. Turisták fotóznak egy kukában élelmet kereső medvét Tusnádfürdőn 2017. június 9-én este. A vadállatok az erdélyi város utcáin úgy mászkálnak, mint máshol a kóbor kutyák. MTI Fotó: Veres Nándor, Fotó: Veres Nándor

Medve a kert alján
Tusnádfürdő, 2017. június 10. Turisták fotóznak egy kukában élelmet kereső medvét Tusnádfürdőn 2017. június 9-én este. A vadállatok az erdélyi város utcáin úgy mászkálnak, mint máshol a kóbor kutyák. MTI Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor


A medveprobléma nem új keletű Románia hegyvidékein, főleg Hargita és Kovászna megyében. Nagy vadak – medvék, farkasok, hiúzok, illetve vaddisznók, szarvasok, őzek – mindig is jelen voltak az ottani erdőkben, s bizony be-belátogattak a falvakba élelemért.

Mostanság viszont egyre gyakrabban támadnak emberre a medvék: a nyár elején megtízszereződött a konfliktusok és károk száma tavalyhoz képest. A probléma összetett.

Egyrészt túlszaporodtak a medvék – nagyjából háromszor annyian vannak, mint amennyit elbírna az életterük. Másrészt az ember elveszi a medvétől azt, amire annak szüksége van: Romániában hihetetlen méreteket öltött az erdők kivágása, az utazó pedig soha nem látott számban találkozhat az utak mellett gombákat és erdei gyümölcsöket áruló helybeliekkel. Mit tehet a medve: helyet és élelmet keres magának és bocsainak.

És ha úgy adódik, nem retten vissza az ember megtámadásától sem – bár többnyire nem éhségből teszi: a medve alapjáraton mindenevő, mint a sertés, de emberhúsra nem nagyon fanyalodik.

A román környezetvédelmi miniszter két hete – miután Bukarestben több százan tüntettek a medvék kilövéséért – engedélyezte a székelyföldi medvék gyérítését: augusztustól 175 veszélyessé vált medve kaphat golyót.

Ugyanakkor megmarad a néhány ezer békés(ebb) példány. Például az, amelyik a szállásomul szolgáló ház kertjében fordul meg éjjelente valamiért. Kárt nem okoz, csak ürülékével üzen: itt jártam. Kilövik, nem lövik, ki tudja…

Király Farkas, Szováta

Ezek is érdekelhetnek