Megfejtették a titkot

Ötszáz évig rejtély maradt a nagy spanyol uralkodó, II. (Katolikus) Ferdinánd titkos levelezése. A spanyol király 1502–1503 között folytatott kódolt levélváltást hadvezérével, Gonzalo Fernández de Córdoba y Aguilarral, aki El Gran Capitán (a nagy kapitány) néven az egyesített fegyvernemek taktikájának bevezetőjeként vált közismertté.

Ország-világUjlaki Ágnes2018. 02. 23. péntek2018. 02. 23.
Megfejtették a titkot

A spanyol hírszerzési hivatal munkatársai hat hónapig dolgoztak a több mint 200 szimbólumot tartalmazó négy levél megfejtésén, melyekben az uralkodó a nápolyi háborúkkal kapcsolatban küldött utasításokat a kapitánynak. A király csapatösszevonásokról, adók beszedéséről és azok kezeléséről rendelkezett, de emellett szorgalmazta azt is, hogy a spanyol katonák vegyenek feleségül özvegyeket a nápolyi királyságból, így fokozva alattvalói integrációját. A leveleket folyamatosan írták, nem tagolták, hogy ezzel is megnehezítsék az esetleges dekódolást. A dokumentumok különlegességét fokozza, hogy az uralkodó saját kezűleg írta azokat, ami nem jellemző korára.

II. Ferdinánd (1452–1516) 1469-ben titokban szerelmi házasságot kötött Kasztíliai Izabellával, ami a politikai érdekeken és szerződéseken alapuló dinasztikus frigyek korában meglehetősen szokatlan lépésnek számított. Izabellában tehetséges uralkodótársra talált, a királyi pár nevéhez fűződik Spanyolország világbirodalommá válása.

Először 1486-ban fogadták közös audiencián Kolumbusz Kristóf genovai születésű tengerészt, aki Kína, Japán és India elérését célzó tervet mutatott be a királyi párnak. Végül a mórok kiverése után, 1492. április 17-én Ferdinánd és Izabella szerződést kötött Kolumbusszal, akinek az évi első – Amerikát felfedező – expedíciójával vette kezdetét az Újvilág spanyol meghódítása.

Ezek is érdekelhetnek