Megmozdul a határ

Divat lett szelfizni a Triplex Confinium emlékműnél (képünkön), a magyar– román–szerb hármas határnál, háttérben az emlékoszloppal, a szerb határrendőrség megfigyelőtornyával és a magyar műszaki határzárral. Május utolsó hétvégéjén immár 21. alkalommal nyílt meg a hármas határ a magyarországi Kübekháza, a romániai Óbéba és a szerbiai Rábé között.

Ország-világTanács István2017. 06. 02. péntek2017. 06. 02.

Kép: Kübekháza, 2017. május 27. Hármashatárkő, triplex, határnyitás. Fotó: Ujvári Sándor

Megmozdul a határ
Kübekháza, 2017. május 27. Hármashatárkő, triplex, határnyitás. Fotó: Ujvári Sándor

Idén novemberben lesz 20 éve, hogy megalakult a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió, amely e határoktól szabdalt, perifériára szorult térség nyugat-európai minták alapján történő felzárkóztatását tűzte ki célul. A május végi ünnepi alkalmakkor biciklin és autón útra kelnek a térségben élők, hogy az ideiglenes határállomáson átkelve rövid úton meglátogassák a határok másik oldalán élő rokonaikat, ismerőseiket.

Mi most a Rábén élő Szabó Verát állítottuk meg, akinek élete a közelmúlt jugoszláv és magyar történelme.
A most 60 éves asszony férje származik a világ végi Rábéról – de Újvidéken éltek, onnan menekültek a kilencvenes években a jugoszláv polgárháború elől Budapestre. Tíz év után költöztek vissza Újvidékre, majd amikor az anyósa fekvőbeteg lett, ők pedig nyugdíjasok, a férje szülőfalujába, Rábéra. Szeretnek ott.
Nem bánják az immár kétsoros, durva kerítést a határon. Úgy vélik, az ő nyugalmukat is védi.

Csókási Eszter, a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője az eurorégiós együttműködés közgyűlése után azt mondta a Szabad Földnek: román és szerb oldalról a választások nyomán új szereplők léptek be a közös munkába. Mostantól a Vajdasági Végrehajtó Tanács tölti be a soros elnöki tisztet. A menekültválság miatt lekerült a napirendről a kínai befektetők pénzére épülő Triplex Ipari Park terve. Elérhető közelségbe került viszont a Kübekháza és Rábé közti határátkelőhely. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. már vásárolja föl a nyomvonal útjába eső földeket.

Ezek is érdekelhetnek