Mi lesz velük?

A többségnek sikerült beilleszkednie új iskolájában a hódmezővásárhelyi Táltos iskola bezárása után, de van, aki magántanulóként próbálkozik.

Ország-világTanács István2017. 10. 23. hétfő2017. 10. 23.

Kép: Hódmezővásárhely, 2017. augusztus 29. A bezárt alapítványi Táltos Iskola. Fotó: Ujvári Sándor

Mi lesz velük?
Hódmezővásárhely, 2017. augusztus 29. A bezárt alapítványi Táltos Iskola. Fotó: Ujvári Sándor


A tanévkezdés előtti utolsó napokban dőlt el, hogy hol tudja folytatni tanulmányait az a 114 gyermek, aki iskola nélkül maradt a hódmezővásárhelyi Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Középiskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola nyári bezárása miatt (az ügyről a Szabad Földben szeptemberben írtunk ).

A korábban oda járó gyerekek enyhébb-súlyosabb magatartászavarral küzdöttek, ezért nem a lakóhely szerinti körzeti iskolába íratták be őket a szüleik. A többség szeretett volna speciális tantervű iskolába járni – erre azonban csak a hódmezővásárhelyieknek volt lehetőségük.

A környező falvakban élők visszakerültek saját lakóhelyük iskoláiba.

Így jártak a Mindszenten élő Nemes Lászlóék is, akiknek elsős és harmadikos gyermekük a kisváros központi iskolájában folytatja tanulmányait.
Nagyon féltek, hogy nem fogadják be őket az osztálytársaik, illetve, hogy majd kudarcélményeik lesznek – de szerencsére nem így történt. Matekból csillagos ötöst is kapott már a nagyobbik kisfiú, aki színjátszó szakkörre jár, barátokat is szerzett.

Nem ilyen szerencsésen alakult a Földeákon élő Deák Józsefné nyolcadikos lányának helyzete. Ő mindössze két napot járt iskolába, később nem volt hajlandó elmenni, betegségbe menekült.
Édesanyja szerint a Táltosban kevesebbet tanultak a gyerekek, a lánya sok mindent nem tud, amit új osztálytársai igen. Megállapodtak az iskola igazgatójával, hogy magántanuló lesz, nem kell bejárnia, hanem majd vizsgát tehet a tananyagból.
A szülő aggódik lánya továbbtanulása miatt.

Más családoktól azt hallotta, a vásárhelyi speciális tantervű iskolában, ahová ő is szerette volna járatni gyermekét, nehézségeket okoz, hogy egyszerre annyi különleges bánásmódot igénylő gyermek került oda.
 

Ezek is érdekelhetnek