Mikor lesz Amerikában faji egyenlőség?

Barack Obama elnökségének köszönhetően sokkal optimistábban látják a jövőjüket a fekete amerikaiak, mint az elmúlt negyed évszázadban bármikor. Ugyanakkor nem kevesen vélik úgy, hogy még legalább száz évnek kell eltelnie a teljes egyenjogúságig.

Ország-világKovács Réka2010. 01. 26. kedd2010. 01. 26.

Kép: A single brown egg with three white eggs in the background, Fotó: unknown

Mikor lesz Amerikában faji egyenlőség?
A single brown egg with three white eggs in the background
Fotó: unknown

A Pew Research Center által végzett kutatás szerint az afroamerikai lakosság több mint fele szerint Barack Obama elnök megválasztása jelentősen javította az etnikai kapcsolatok helyzetét és megítélését az Egyesült Államokban. Az állítással a fehér lakosságnak csak 32 százaléka értett egyet, míg 45 százalékuk úgy vélte, az új elnök nem hozott változást ezen a téren – tudtuk meg az ELTE-TáTK hírleveléből.

Ma mintegy kétszer annyi afroamerikai értékeli optimistábban a társadalmi helyzetét az öt évvel korábbi kilátásaihoz képest. A korábbi hasonló kutatás során ugyanis a válaszadóknak 20, a friss felmérés szerint viszont 39 százaléka nyilatkozott pozitívan. Az adatok szerint a korábban mért 44 százalékhoz képest most a fekete bőrű lakosság 53 százaléka véli úgy, hogy a jövőben helyzetük tovább javulhat.

A több területen is kimutatható optimizmus ellenére tízből nyolc fekete lakos – a fehérek körében csak tízből három  – úgy véli, az országnak jelentős és alapvető változásra van szüksége ahhoz, hogy a fekete lakosok teljesen egyenjogúnak számítsanak, s annak is érezzék magukat.

Ezt az optimizmust némileg aláássa egy szintén a közelmúltban ismertetett amerikai kutatás, melyet a Michigan-ben rendezett Társadalmi Sokszínűség és Befogadás Kerekasztal keretében mutattak be. Eszerint ugyanis Obama elnökké választása óta nem javult a teljes egyenjogúság elérésébe vetett hit.

A Mitchell Research & Communications által készített telefonos kutatás szerint Michigan állam fekete bőrű lakosainak 68 százaléka látja úgy: még legalább száz évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az eltérő bőrszínű lakosok teljesen egyenjogúak legyenek a fehér lakossággal. A 2008-as hasonló felmérés során a megkérdezetteknek ennél valamivel kevesebb, 63 százaléka nyilatkozott így.

Ezek is érdekelhetnek