Nagy Kék Lyuk

Hangradaros merüléssel térképezte fel szakértők egy csoportja a Nagy Kék Lyukat.

Ország-világUjlaki Ágnes2019. 03. 22. péntek2019. 03. 22.
Nagy Kék Lyuk

A 300 méter széles és 125 méter mély üreg a világ második legnagyobb tengeri víznyelője, amely a keletközép-amerikai Belize partjaitól mintegy 70 kilométerre, egy korallszigetnél található.

Az expedíció munkája 2018 végén kezdődött, többek között részt vett benne Richard Branson milliárdos vállalkozó, illetve az üreg első feltérképezője, Jacques Cousteau tengerkutató unokája, Fabien. A begyűjtött adatok elemzése mostanáig tartott, de megérte a türelmet: a Nagy Kék Lyuk falain különös nyomokat fedeztek fel, melyek értelmezése már elkezdődött.

Mivel a barlangrendszer mélyén oxigénhiány uralkodik, nem valószínű, hogy a nyomok a közelmúltban alakultak ki, továbbá a Nagy Kék Lyukban alig áramlik a víz – ezek a körülmények nem kedveznek az életnek. A víznyelő alján a szakértők mindenesetre több elpusztult élőlényt is találtak, így elképzelhető, hogy a most meglelt nyomok ezeknek az állatoknak a kijutási kísérleteit jelzi – ugyanakkor nem zárható ki, hogy a geológiai folyamatok során alakultak ki.

A Nagy Kék Lyukat nagyjából 14 ezer évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén nyelte el a tenger, amikor a barlang mennyezete beomlott. Ma is megtalálhatóak az üregben a szárazföldi története során kialakult cseppkövek és más barlangi formációk.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezek is érdekelhetnek