Nem számolt kísértetekkel

Kiváló ember. Szerető férj, odaadó családapa. Mintapolgár. Adakozó – véli Alving kapitányról mindenki, aki ismeri. Iszákos. Lusta. Házasságtörő. Szörnyeteg, aki elől menekíteni kell a fiúgyermeket, minél messzebb – véli Alving kapitányról felesége. Helene Alving életét arra tette fel, hogy ura gyalázatos életét elrejtse a környezetük elől.

Ország-világHardi Judit2018. 02. 01. csütörtök2018. 02. 01.

Kép: Budapest, 2018. január 4. Básti Juli (b) Helene Alving, Ágoston Katalin (b2) Regine Engstrand, Gáspár Sándor (j2) Engstrand és Gáspár Tibor (j) Manders szerepében Henrik Ibsen Kísértetek című drámájának próbáján a Centrál Színház kisszínpadán Budapesten 2018. január 4-én. A művet Alföldi Róbert rendezésében január 5-én mutatják be. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

GÁSPÁR Sándor; Gáspár Tibor; BÁSTI Juli; Ágoston Katalin
Budapest, 2018. január 4. Básti Juli (b) Helene Alving, Ágoston Katalin (b2) Regine Engstrand, Gáspár Sándor (j2) Engstrand és Gáspár Tibor (j) Manders szerepében Henrik Ibsen Kísértetek című drámájának próbáján a Centrál Színház kisszínpadán Budapesten 2018. január 4-én. A művet Alföldi Róbert rendezésében január 5-én mutatják be. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Azon dolgozott éjt nappallá téve, hogy férje jobb színben tűnjön fel. Most, a férfi halálának tizedik évfordulóján árvaházat építtet, a menhely pedig Alving emlékét őrzi. A nő megnyugodhat: a ház megnyitásával örökre lezárhatja magában férje emlékét, ráadásul rég látott fia is hazalátogat Párizsból. Azzal azonban nem számolt, hogy a múltat nem lehet elhazudni, eltemetni. Az álszent társadalomban tehet úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, a halott kísértete azonban nem hagyja nyugodni. Ibsen 1881-ben bemutatott darabja, a Kísértetek jócskán megelőzte korát. Hatalmas botrányt kavart, még megjelenése után több mint húsz évvel is abszurdumnak számított a gondolat, hogy esetleg Nobel-díjra jelöljék. Pedig Helene Alving Nóra és Hedda Gabler mellett az író egyik legfontosabb nőalakja. Rámutatott, mennyire kiszolgáltatott helyzetben élnek a nők. Felkavarta az állóvizet.

Valószínűleg éppen ezért választotta Alföldi Róbert is a ritkán játszott darabot. A Centrál Színház színpadán nem történik túl sok cselekmény: minimális díszletek között öt ember beszélget, vallomást tesz, vádol, hazudik és manipulál. A főszerepben a ragyogó Básti Juli – ha ő a színpadon tartózkodik, nehezen lehet másra figyelni. Pedig partnerei is kitesznek magukért, Gáspár Tibor és Gáspár Sándor karaktereiken keresztül mutatják meg, az álszentül homokba dugott fej ugyanúgy káros, mint a gátlástalan gonoszság. A fiatalokat Ágoston Katalin és Ódor Kristóf alakítja – remekül. Nem egyszerű és nem is szívmelengető darab a Kísértetek. De nagyon fontos. 2018- ban is.

Ezek is érdekelhetnek