Nem szégyen felnőttkorban tanulni

Az UNESCO Európai és Észak-Amerikai régió felnőttképzési konferenciájának ezúttal Magyarország lesz a házigazdája december 3-tól 5-ig Budapesten, a Hélia Hotelben. Jövőre Brazíliában rendezik meg a Felnőttképzési Világkonferenciát.

Ország-világKeresztény Gabriella2008. 12. 02. kedd2008. 12. 02.
Nem szégyen felnőttkorban tanulni

A három napos nemzetközi eseményt a fővárosban, a Hélia Hotelben tartják. A rendezéssel megbízott Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus már az Élni és tanulni az élhető jövőért – a felnőttkori tudás hatalom címmel fel kívánja hívni a figyelmet a felnőttképzés hazai fontosságára, s ennek érdekében a gazdaság, társadalom és politika szereplőinek összefogására.

A december 3-án kezdődő konferenciát Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Troy Justesen, az USA szakképzési és felnőttoktatási miniszterhelyettese, s Ana Luiza Machado, az UNESCO főigazgató-helyettese nyitja meg. Az ezt követő plenáris ülések, kerekasztal beszélgetések, munkacsoportok beszámolói és vitái, majd záró dokumentációja egyaránt a felnőttkori tanulás égető gondjairól, továbbfejlesztéséről szólnak, aktualitása pedig a világot eluraló gazdasági válság, mert közgazdászok és politikusok a felnőttoktatást a válságkezelési megoldások részének tartják. Napjainkban szerte a világon még számszerűsíteni sem lehet majd azok számát, akiknek emiatt munkanélküliként, váltásra kényszerülve új szakmákat kell tanulniuk. Mindamellett felnőttoktatásra már korábban is szükség volt felgyorsult világunkban, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak az új követelményekhez, melyhez felkészült intézményektől kapnak segítséget. Az Európai Unióban erre eddig is nagy figyelmet fordítottak; az uniós országokban átlagosan a felnőtt lakosság majd tíz százaléka vesz részt továbbképzésekben, ez nálunk még csak 3,8 százalék, pedig a 2010-es uniós célkitűzés az, hogy a felnőttoktatásban résztvevők aránya meghaladja a 12 százalékot.

Az UNESCO országai 12-14 évenként áttekintik a felnőttképzés időszerű feladatait, régiós eredményeit, az elkövetkező évtized főbb célkitűzéseit. Jövőre Brazíliában rendezik meg a Felnőttképzési Világkonferenciát.

Ezek is érdekelhetnek