Gyakorlatilag az egész ellenzék összefogott: nyolc párt és a Közös Magyarország Mozgalom dolgozott ki közösen törvényjavaslatot, hogy megváltoztassák a magyar választási rendszert. Legfontosabb változtatásként azt szerették volna elérni, hogy egy párt legfeljebb olyan arányban legyen jelen az Országgyűlésben, amilyen arányban szavazatokat kapott.

Nem változik a rendszer

Ez nyilvánvalóan kedvezőtlen lett volna a Fidesz számára, amely párt a legutóbbi választáson 44 százalékot, ám ezzel kétharmadot kapott. Politológusok szerint, ha a rendszer arányos lenne, teljes mértékben megváltoztatná a politikát, de már korábban – amikor októberben elkészült a javaslat – sejteni lehetett, hogy a kormányzó párt nem fog engedni az ellenzéki nyomásnak.

Bár a kidolgozásban nem vett részt, de támogatta volna a Jobbik is, hogy az Országgyűlés elé vigyék a kérdést. Ahogyan az várható volt, hét elején a Fidesz–KDNP leszavazta, így az Országgyűlés igazságügyi bizottsága nem vette tárgysorozatba a kérdést. Az ellenzék nem adja fel, Bárándy Gergely szocialista politikus szerint újra megpróbálják majd szavazásra bocsátani a kérdést.
 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.