Nézze meg Besenyei Péter új versenygépét!

Magyar versenyző magyar géppel! Akár ez is lehetne a szlogenje Besenyei Péter műrepülő világbajnoknak, aki javában teszteli új építésű versenygépét, melyet a Kecskeméthez közeli Ballószögön alkottak meg.

Ország-világBorzák Tibor2010. 01. 25. hétfő2010. 01. 25.
Nézze meg Besenyei Péter új versenygépét!

A Red Bull Air Race versenyein egyre nagyobb szerep jut a versenygépek motorjának, azt is mondhatnánk, minden azon múlik. A technikai sportban nem lehet közömbös, hogy milyen erő rejlik a gépek szívében. Besenyei Péter műrepülő világbajnokunk eddig MX–S amerikai gyártmányú repülővel indult a versenyeken, ám évek óta arról álmodik, hogy egyszer majd magyar fejlesztésű géppel száll fölébe.

– Tisztában vagyunk vele, hogy nem tudjuk felvenni a versenyt az egyre nagyobb teljesítményű motorokkal, de ha nem változtatunk a helyzetünkön, akkor egyre lejjebb csúszunk a ranglistán – mondja Besenyei Péter.

Sikeres és népszerű repülősünk mintegy két évvel ezelőtt vetette fel a Kecskemét melletti Ballószögön található Corvus-Aircraft Kft. tulajdonosainak, hogy alkossanak meg közösen egy repülőgépet. Ha már motort nem tudnak kifejleszteni, legalább a konstrukciót javítsák fel olyan méretekig, hogy ütőképes legyen a világversenyeken. A munkálatok során nem csak Besenyei ötleteit hasznosították, hanem együttműködtek a Budapesti Műszaki Egyetem repülési tanszékével és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel is. A ballószögi gyár rekordidő alatt állította össze a gépet, háromnegyedéve kezdődtek a tesztrepülések, melyek lassan befejeződnek.

– Hamarosan eldől, hogy a Corvus Racer névre keresztelt új versenygép megfelel-e a követelményeknek – tájékoztatott bennünket a pilóta. – Ha úgy látjuk, hogy még további finomításokra van szükség, akkor folytatjuk a munkát. Amennyiben elégedettek leszünk a végeredménnyel, a következő versenyeken már ezzel fogok indulni.

Valójában annak örülhetünk leginkább, hogy magyar fejlesztés alapján megszületik egy új konstrukció, mely eredeti ötletek alapján számos érdekes megoldást alkalmaz. Ismét érvényesül a magyar kreativitás. A többi pedig Besenyei Péteren múlik majd…

Kattintson bármelyik fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek