Óévbúcsúztató a MOM Kulturális Központban – Idén tízéves a Budapest Bár

Idén tízéves a Budapest Bár, a magyar könnyűzene egyik legsikeresebb alkotóműhelye. A zenekar alapítójával, Farkas Róberttel beszélgettünk.

Ország-világMarkos Mária2017. 12. 31. vasárnap2017. 12. 31.
Óévbúcsúztató a MOM Kulturális Központban – Idén tízéves a Budapest Bár

„A Budapest Bár története ennél régebbre nyúlik vissza. 1999-ben a Tütütangó nevű bárban muzsikáltam éjszakánként. Már akkor elgondolkodtam azon: miért van az, hogy Budapesten, ahol több évtizedes kultúrája van a kávéházi zenélésnek, a cigányzenének, mindenhol csak külföldi zenét lehet hallani? Amikor 2007-ben elhatároztam, hogy készítek egy albumot, a kávéházi cigányzenét szerettem volna felfrissíteni úgy, hogy azt a fiatalok is szeressék. Olyan előadókat válogattam – akkori idolokat –, akikről azt gondoltam, az 1920–30-as évek dalait úgy tudják előadni, mintha ők írták volna. A dalokat a zenekar teljesen új hangszerelésben közelítette meg, lendületet és XXI. századi hangzást adva ezáltal  azoknak.

Nagy utat tett meg a BB, a kávéházi füstös zenei világot bejárták töviről hegyire. A harmadik albummal már eljutottak a '40-es évekig.

Aztán Farkas Róbert arra volt kíváncsi, hogy a meghívott énekesek min nőttek fel, milyen előadók adták az inspirációkat. Így „fedezték fel” a '90-es évek underground zenéjét. Ezt követték külföldi feldolgozások, majd pár év múlva a zenekarvezetőt elkezdte foglalkoztatni a gondolat: cigányzenekarra több évtizede nem írtak új dalt. „Nagyon örültem, amikor megszületett a Húszezer éjszakás kaland, amit Szűcs Krisztián írt a zenekarnak. Azóta nemcsak a karácsonyi, de a legújabb, Budapest címen novemberben megjelent albumunkon is sok saját szerzemény, új dal hallható.”

Bár az előadó énekesek nagyon sokféle zenei világból érkeztek, a végeredmény mégis mindig összhangot tükröz. „A próbán sokkal egyszerűbb a dolgunk, mint koncerten. Egyszerre csak egy énekessel dolgozunk. Amikor a dalt kiválasztjuk, fontos szempont, hogy az énekesnek jól álljon, a szöveg vállalható legyen, és zeneileg kreatív munkát tudjunk belevinni.”

Az idei tíz ünnepi koncerten sok olyan vendégművész is megfordult, akikkel Farkas Róbert már régóta szeretett volna együtt dolgozni. Közéjük tartozott például Udvaros Dorottya vagy Presser Gábor, aki egy – az új albumon is hallható – dalt, valamint egy LGT-feldolgozást is írt a BB-nak.
 

Ezek is érdekelhetnek