Örökre magyarok

Nem véletlenül időzítették nemzeti ünnepünkre a Puskás musical Erkel színházi előbe­mu­tatóját.

Ország-világPuskás Kati2020. 09. 02. szerda2020. 09. 02.

Kép: Budapest, 2020. augusztus 10. Veréb Tamás (k) Puskás Ferenc szerepében Juhász Levente-Szente Vajk-Galambos Attila Puskás, a musical című nagyszabású zenés színházi produkció sajtóeseményén Budapesten, a Hungexpón 2020. augusztus 10-én. A legismertebb magyar ember életéről szóló darab előbemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban, a rendező Szente Vajk. MTI/Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Veréb Tamás
Budapest, 2020. augusztus 10. Veréb Tamás (k) Puskás Ferenc szerepében Juhász Levente-Szente Vajk-Galambos Attila Puskás, a musical című nagyszabású zenés színházi produkció sajtóeseményén Budapesten, a Hungexpón 2020. augusztus 10-én. A legismertebb magyar ember életéről szóló darab előbemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban, a rendező Szente Vajk. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Puskás Ferenc 75 évvel ezelőtt augusztus 20-án mutatkozott be a magyar válogatottban egy Ausztria elleni barátságos mérkőzésen, és a fiatal futballista gólszerzőként bizonyította, hogy helye van a csapatban.

Bár a teljes Aranycsapatot megismerhetjük a darabból, ez nem egy focistamusical, hanem egy nemzeti hős története: mindazt képviseli, amit mi, magyarok értékesnek tartunk saját magunkban. A musical barátságról, hűségről, hazaszeretetről, szerelemről és csibészségről szól.

Ahogy Szabó László, a darab producere fogalmazott: a csibészség is hozzátartozott Puskás alakjához és az egész Aranycsapathoz, mint ahogy az is, hogy bárhová vetette őket a sors, szívükben örökre magyarok maradtak. Előbb-utóbb mindegyikük hazatért. Voltak, akik saját akaratukból, mint Czibor Zoltán vagy éppen Puskás, és olyanok is, akiknek a hamvait hozták haza a leszármazottaik, mint Kocsis Sándor vagy Lóránt Gyula esetében.

Puskás Ferenccel sok drámai fordulat történt, ezért nehéz dolga akadt Szente Vajknak, a musical rendező-társírójának. A darab végül 1937-ben indul: a címszereplő tízéves, amikor leigazolja őt a Kispest AC egy hamis igazolással, mert ezt csak 12 éves kortól lehetett volna akkor. A történet a színpadon 1960-ban ér véget a glasgow-i BEK-döntőn, ahol Puskás a Real Madrid mezében négy gólt lőtt, s ez a mai napig rekord.

A nagyszabású látványelemekkel kísért produkcióban 21 színész, 60 táncos (köztük 4 kerekes székes), 30 gyerekszereplő látható, 20 dal hangzik el, és artisták is közreműködnek. Puskás Öcsit Veréb Tamás alakítja, feleségét, Erzsikét – akivel 56 évig élt nagy szeretetben – Kovács Gyopár. Fontos szereplő a focisták mellett Farkas Mihály egykori honvédelmi miniszter (Nagy Sándor), Östreicher Emil, aki Puskást a Real Madridba vitte (Szerednyey Béla), Sebes Gusztáv szövetségi kapitány (Cseke Péter) és a rádióriporter Szepesi György (Harsányi Levente).

A szerzők mindössze két fiktív alakot írtak bele a darabba: a főhőssel nem szimpatizáló Vörös elvtársat (Szabó. P. Szilveszter) és Klárát (Gubik Petra), aki viszonzatlanul szerelmes Puskásba.

Az előadást nem véletlenül zárta állótapsos ováció. A remekebbnél remekebb színészi alakítások mellett a zene és a mondanivaló a szívekig hatolt.