Országok, ahol legális az azonos neműek házassága - Itt a világtérkép Némeország csatlakozása után

Engedélyezett szerelem – Németország parlamentje történelmi jelentőségű szavazáson elfogadta az azonos neműek házasságának és gyerekek örökbefogadásának legalizálását, amelyet civil aktivisták és a baloldali pártok üdvözöltek, és jó néhányan kritizáltak Angela Merkel kancellár saját konzervatív pártjában és a katolikus egyházban is.

Ország-világMarkos Mária2017. 07. 08. szombat2017. 07. 08.
Országok, ahol legális az azonos neműek házassága - Itt a világtérkép Némeország csatlakozása után


A változással Németország Európa sok más országához hasonlóan, köztük a Nagy-Britanniát, Spanyolországot és Franciaországot is magában foglaló élvonalba jutott, ahol ezeket a jogokat már korábban is szavatolták. Az, hogy a törvénytervezet a jogalkotók elé került, azért is meglepő, mert a német kancellár pártja ellenében engedett szabad utat az azonos neműek házasságának legalizálását illetően. Merkel, a protestáns lelkipásztor lánya a törvény ellen szavazott, mert meggyőződése szerint a házasság egy férfi és egy nő között köttetik. Hozzátette, ez személyes álláspontja, ami az utóbbi években sokat változott, meggyőződésévé vált, hogy azonos neműeknek is engedélyezni kellene a gyerekek örökbefogadását.

A szavazás különösen érzékeny téma Németországban, a homofóbiának több évszázados, újra- és újraéledő hagyománya van az országban. Ez év elején a német parlament kártérítést szavazott meg több ezer homoszexuális férfinak, akiket egy 19. századi, a nácik által is alkalmazott törvény alapján ítéltek börtönre – e törvényt csak 1969-ben törölték el, miután dekriminalizálták a homoszexualitást Nyugat-Németországban.

A szeptember 24-i Bundestag-választásra készülő CDU/CSU vezetői azért vizsgálták felül eddigi elutasító álláspontjukat, mert valamennyi lehetséges koalíciós partner világossá tette, hogy nem hajlandó kormányzati felelősséget vállalni a következő ciklusban, ha nem nyitják meg a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt.

Ezek is érdekelhetnek