Összefogott az egészségügy

Az Ukrajnából hazánkba menekülők egészségügyi ellátásra is számíthatnak. A határmenti gyűjtőpontokon biztosítják a szükséges szűrővizsgálatokat, a koronavírus-tesztelést, szükség esetén megszervezik a rászorulók kórházi ellátását.

Ország-világHabik Erzsébet2022. 03. 17. csütörtök2022. 03. 17.
Összefogott az egészségügy

Egészségügyi csapatokat állítottak fel Vásárosnaményban, Mándokon, Fehérgyarmaton, Aranyosapátiban és Tarpán, amelyek 24 órás szolgálatot teljesítenek. Se­­gítik a regisztrációs pontok munkáját, gondoskodnak a menekültek egészségügyi vizsgálatáról, ellátásáról. A munkacsoportok egy-egy orvosból, vezető ápolóból, ápolóból és adminisztrátorból állnak, 12 órás műszakokban dolgoznak. A kór­­házak által összeállított egészségügyi csapatokon túl a ka­ritatív szervezetek is segítik az egészségügyi feladatok ellátását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

Magyarország járványügyi biztonságának fenntartásáért a menekültek fogadásakor a járványügyi szempontok figyelembevételével járnak el. A gyűjtőpontokon felmérik, hogy a hazánkba érkezők oltottak-e, kérnek-e vakcinát. Az oltatlan menekülteknél koronavírus-fertőzésre utaló tünetek esetén tesztet végeznek, illetve mindenkinél, aki menekültszálláson kéri az elhelyezését.

A protokoll szerint igazolt fertőzés esetén a járványügyi hatóságot is értesítik, amely karantént rendel el, komolyabb tüneteknél a beteget kórházba viszik. Amennyiben a menedékes lázas, hasmenéses panaszai vagy egyéb fertőző betegségre utaló tünetei vannak, helyszíni kislabort végeznek nála és elkülönítik a biztos diagnózisig. Fertőző betegség esetén a közvetlen kontaktszemélyeket is elkülönítik.

Azok a menekültek, akik Magyarországon terveznek letelepedni és egyénileg oldják meg az elhelyezésüket, a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatóhoz fordulhatnak, akiket pedig tömeges szálláshelyen fogadnak be, számukra ott biztosítják az egészségügyi jelenlétet és a gyógyszeres ellátást is.

Várandósok figyelmébe!

A Duna Medical Center járóbeteg-ellátás keretében kezdte meg a háború miatt menekülők egészségügyi ellátását, ezzel járul hozzá a humanitárius segítségnyújtáshoz. Az általános egészségügyi panaszokkal érkezők belgyógyászati ellátását munkanapokon 8–20 óra között végzik. Terhességgel kapcsolatos panasz és sürgős nőgyógyászati probléma esetén a szülészeti központjukban működő ügyeleten a hét minden napján 24 órában biztosítanak ellátást az otthonukat elhagyni kényszerült várandósok számára. A térítésmentes ellátások igénybevételéhez az útlevél bemutatása szükséges, és telefonon kell jelentkezni a +36-70/698-0696-os számon. Az ellátás során tolmács áll rendelkezésre.

A határ menti kórházak felkészültek, a betegek elhelyezésekor – az alapbetegségüktől függően – az intézményt az Országos Kórházi Főigazgatóság jelöli ki. Folyamatban lévő terápiás beavatkozásokat – amennyiben a menedékes jelzi – a beteg általános állapotától és az orvosi szükségességtől függően folytatnak, erről a helyszínen dolgozó orvosok döntenek.

A betegek rendszeresen szedett életmentő gyógyszereit mobilgyógyszertárakból biztosítják. Amennyiben antibiotikum, fájdalom- és lázcsillapító szükséges, azokat az állami egészségügyi tartalékból adják.

Az Emmi tájékoztatójában kitértek arra is, hogy a minisztérium és valamennyi háttérintézményének munkatársai önkéntesen vállalnak részt a segélyakcióban.

Ezek is érdekelhetnek