Igazi hungaricum, hogy csökken a diplomás felnőttek aránya a 25 és 34 év közötti fiatalok körében. Ez az unói tagországai közül hazánkon kívül egyedül Luxemburgra mondható el, ám ott a hasonló korosztály több mint a fele diplomás, nálunk viszont csak harmada. Az uniós tagországok tehát velünk ellentétben inkább a diplomás főkben látják az országuk boldogulását.

Ösztöndíj külföldieknek

Éppen ezért különösen érdekes, hogy a főként feltörekvő országok fiataljai számára elérhető ösztöndíj, a Stipendium Hungaricum több mint ötezer diák számára ingyenes tanulási lehetőséget nyújt. Ez a költségvetésnek az elmúlt tanévben több mint ötmilliárd forintjába került. Az idei tanévvel kapcsolatosan nem férhető hozzá adat, de a G7 hírportál számításai szerint ez akár 10 milliárd forintra is rúghat. A  hallgatóknak, amellett, hogy mentesülnek a tandíjfizetési kötelezettség alól, havi 40 600 forint költőpénzzel és kollégiumi elhelyezéssel is kedveskedik a nagylelkű magyar állam.

Ha pedig egy külföldi diák nem találja megfelelőnek az ingyenes kollégiumot, mert úgy gondolja, hogy bérelt lakásban jobban érezné magát, ehhez havi 40 ezer forinttal járul hozzá Magyarország. A többségük azonban elfogadja a kollégiumi szállást, kiszorítva onnan a magyar diákokat. Ez egyébként azokra a külföldi hallgatókra is vonatkozik, akik fizetnek a tanulási lehetőségért.

Az ösztöndíjjal megsegített külföldi hallgatók amúgy hasznot is hozhatnak az országnak, hiszen, ha itt maradnak, úgy kap az ország egy diplomás munkaerőt, hogy az érettségijéig gyakorlatilag egy fillért sem kellett rákölteni. Ha pedig visszamegy, kapocs lehet a magyar gazdasági szereplők és az anyaországa között. Ettől függetlenül nehéz ésszerű magyarázatot találni arra, hogy miért nyújt ingyenes tanulási lehetőséget az ország például japán, orosz vagy éppen török diákoknak, miközben a magyaroknak egyre nagyobb mértékben kell fizetniük a tudás megszerzéséért.

FOTÓ: OLÁH TIBOR, MTI/MTVA

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.