Ösztöndíj külföldieknek

Igazi hungaricum, hogy csökken a diplomás felnőttek aránya a 25 és 34 év közötti fiatalok körében. Ez az unói tagországai közül hazánkon kívül egyedül Luxemburgra mondható el, ám ott a hasonló korosztály több mint a fele diplomás, nálunk viszont csak harmada. Az uniós tagországok tehát velünk ellentétben inkább a diplomás főkben látják az országuk boldogulását.

Ország-világHP2018. 10. 29. hétfő2018. 10. 29.

Kép: Debrecen, 2018. január 22. A fantom laborban gyakorló hallgatók. A Debreceni Egyetemen 30 évvel ezelőtt kezdődött az idegen nyelvű képzés, ami az orvosi fakultáson indult. Mára az ötvenet meghaladva, minden kart érint ez az oktatási forma. A külföldi hallgatók képzésében élen járó Fogorvostudományi Karon a 2017/2018-as tanévben 45 ország diákjai tanulnak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt., Fotó: Oláh Tibor

Ösztöndíj külföldieknek
Debrecen, 2018. január 22. A fantom laborban gyakorló hallgatók. A Debreceni Egyetemen 30 évvel ezelőtt kezdődött az idegen nyelvű képzés, ami az orvosi fakultáson indult. Mára az ötvenet meghaladva, minden kart érint ez az oktatási forma. A külföldi hallgatók képzésében élen járó Fogorvostudományi Karon a 2017/2018-as tanévben 45 ország diákjai tanulnak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Oláh Tibor

Éppen ezért különösen érdekes, hogy a főként feltörekvő országok fiataljai számára elérhető ösztöndíj, a Stipendium Hungaricum több mint ötezer diák számára ingyenes tanulási lehetőséget nyújt. Ez a költségvetésnek az elmúlt tanévben több mint ötmilliárd forintjába került. Az idei tanévvel kapcsolatosan nem férhető hozzá adat, de a G7 hírportál számításai szerint ez akár 10 milliárd forintra is rúghat. A  hallgatóknak, amellett, hogy mentesülnek a tandíjfizetési kötelezettség alól, havi 40 600 forint költőpénzzel és kollégiumi elhelyezéssel is kedveskedik a nagylelkű magyar állam.

Ha pedig egy külföldi diák nem találja megfelelőnek az ingyenes kollégiumot, mert úgy gondolja, hogy bérelt lakásban jobban érezné magát, ehhez havi 40 ezer forinttal járul hozzá Magyarország. A többségük azonban elfogadja a kollégiumi szállást, kiszorítva onnan a magyar diákokat. Ez egyébként azokra a külföldi hallgatókra is vonatkozik, akik fizetnek a tanulási lehetőségért.

Az ösztöndíjjal megsegített külföldi hallgatók amúgy hasznot is hozhatnak az országnak, hiszen, ha itt maradnak, úgy kap az ország egy diplomás munkaerőt, hogy az érettségijéig gyakorlatilag egy fillért sem kellett rákölteni. Ha pedig visszamegy, kapocs lehet a magyar gazdasági szereplők és az anyaországa között. Ettől függetlenül nehéz ésszerű magyarázatot találni arra, hogy miért nyújt ingyenes tanulási lehetőséget az ország például japán, orosz vagy éppen török diákoknak, miközben a magyaroknak egyre nagyobb mértékben kell fizetniük a tudás megszerzéséért.

FOTÓ: OLÁH TIBOR, MTI/MTVA