Sorsokról fognak dönteni

Nem csillapodnak a kedélyek a Munka törvénykönyvének megváltoztatása miatt: hétvégén Budapesten tüntettek ellene, hétfőn pedig az Országházban izzott az indulat az ellenzék és a kormánypárt között.

Ország-világhj2018. 12. 15. szombat2018. 12. 15.

Kép: Résztvevők vonulnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján a fővárosi Szent Isván körúton 2018. december 8-án. A tiltakozást az évi ötven nap túlmunka ellen, a tudományos kutatási szabadságáért és a tanszabadságért tartották. A demonstrációhoz számos szakszervezet és szakszervezeti szövetség csatlakozott. Fotó: Molnár Ádám, Fotó: Adam_Molnar

Sorsokról fognak dönteni
Résztvevők vonulnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján a fővárosi Szent Isván körúton 2018. december 8-án. A tiltakozást az évi ötven nap túlmunka ellen, a tudományos kutatási szabadságáért és a tanszabadságért tartották. A demonstrációhoz számos szakszervezet és szakszervezeti szövetség csatlakozott. Fotó: Molnár Ádám
Fotó: Adam_Molnar

A módosításról lapzártánk után, csütörtökön szavaztak a politikusok.

Forgalomlassítás, sztrájkbizottság, útlezárás, tüntetés – ezekhez az eszközökhöz nyúltak azok a dolgozók, akik nem értenek egyet a törvénymódosítóval. Mint ismeretes, a módosító engedélyezné a munkaadónak a túlóra 400 órára való emelését.

A törvénymódosítót két fideszes politikus nyújtotta be, de beállt mögé az egész kormánypárt, míg az ellenzék hangosan tiltakozik. A szakszervezetekkel való tárgyalás az elmúlt hetekben nem hozott eredményt, szombaton tüntetést szerveztek a módosító elfogadása ellen. Eleinte csak pár száz fő gyűlt össze, ám pár óra múlva már többezresre duzzadt a tiltakozó tömeg a fővárosban. Előlük lezárták a Kossuth teret, hivatkozva arra, hogy védett személy tartózkodik az Országházban. Végül a tömeg áttörte a rendőrsorfalat, de miután bejutott a Kossuth térre, nem sokkal később feloszlott.

Hétfőn a parlamentben folytatódott a vita, az ellenzék obstrukcióval készült, amelyet a kormánypárti politikusok végül megakadályoztak. Heves fütyülés, bekiabálás vette kezdetét, végül az ellenzék kivonult a teremből.

Hétfőn nem csak a fővárosban a politikusok, de vidéken is tiltakoztak a dolgozók a törvény ellen, Pécs környékén útlezárással fejezték ki nemtetszésüket, Szolnokon kedd reggel volt forgalomlassítás. Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség régiós vezetője szerint a munkavállalók hatalmas többsége ellenzi a törvényt, úgy véli, a négymillió munkavállaló nem érdemli meg, hogy nélkülük döntsenek a sorsukról – írja a Népszava. Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke bejelentette, minden megyeszékhelyen engedélyt kértek a félpályás útlezárásra, Kordás László, a szövetség elnöke pedig közölte, országos tiltakozóhullámot indítanak és a fogadóóráikon személyesen keresik meg a fideszes politikusokat, hogy megkérdezzék, miért dolgoznak a munkavállalók ellen.

A Fidesz szerint csak az ellenzék hívja „rabszolgatörvénynek” a módosítót, a kormánypárt továbbra is a magyar dolgozók érdekeit tartja szem előtt.

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM, NÉPSZAVA

 

Ezek is érdekelhetnek