Sötétbe borul az ég

Ezékiel próféta a zsidók babiloni fogsága idején mondta el jövendöléseit, melyek között csillagászati jelenség leírására is találunk. Könyvének – amely a Biblia része – 32. fejezetében jövendöli: „A tizenkettedik esztendőben, a tizenkettedik hónap elsején így szólt hozzám az Úr igéje… És mikor eloltalak, beborítom az eget, s csillagait besötétítem, a Napot felhőbe borítom, és a Hold nem fényeskedik fényével. Minden világító testet elsötétítek miattad az égen, és sötétséget bocsátok földedre, azt mondja az Úr Isten.”

Ország-világMunkatársunktól2017. 12. 24. vasárnap2017. 12. 24.

Kép: The total solar eclipse Monday August 21, 2017 in Madras, Oregon. Emotional sky-gazers stood transfixed across North America Monday as the Sun vanished behind the Moon in a rare total eclipse that swept the continent coast-to-coast for the first time in nearly a century. / AFP PHOTO / ROB KERR, Fotó: ROB KERR

Sötétbe borul az ég
The total solar eclipse Monday August 21, 2017 in Madras, Oregon. Emotional sky-gazers stood transfixed across North America Monday as the Sun vanished behind the Moon in a rare total eclipse that swept the continent coast-to-coast for the first time in nearly a century. / AFP PHOTO / ROB KERR
Fotó: ROB KERR

Milyen jelenség leírása lehet ez? Első gondolatunk egy napfogyatkozás lehet, aminek viszont ellentmond, hogy minden világító (égi)test elsötétedését jövendöli a próféta. Aki már látott napfogyatkozást, emlékezhet rá, hogy a Nap elsötétülésével egy időben láthatóvá válnak a csillagok. Legvalószínűbb tehát, hogy több égi jelenség is egybemosódik a leírásban, amelynek része a napfogyatkozás.

Kérdés továbbá, hogy mikor következhetett be, mihez képest történt 12 évvel ez a bizonyos égi jelenség? Más összefüggésből tudjuk, hogy a próféta Jojákim júdai király babiloni fogságának kezdetéhez – Krisztus születése előtt 597 – viszonyítja a leírását. És valóban, a csillagászok kiszámították, hogy a fogságba hurcoláshoz 12 évre, 585. május 28-án Kis-Ázsia és Egyiptom egének egy részét napfogyatkozás sötétítette el.

Hogy honnan tudhatta Ezékiel mindezt előre? Legvalószínűbb, hogy a messze földön híres babiloni csillagászoktól. Érdekesség, hogy e napfogyatkozás időpontja alapján kiszámolták a lűd és a méd háború egyik jelentős csatájának időpontját.

A harcoló felek között a napfogyatkozás akkora riadalmat keltett, hogy szétszaladtak. S ami még jelentősebb: egyéb leírásokból viszont ehhez a csatához viszonyítva tudjuk, hogy az első ókori olimpiát Krisztus születése előtt 776-ban tartották. A másik leírt égi jelenség pedig – „a Hold nem fényeskedik fényével” – egy holdfogyatkozás leírása lehet.
 

Ezek is érdekelhetnek