Sportnapló

A világ legnépszerűbb játéka, a futball több annál, mint hogy 22 megszállott ember vadul rugdal egy bőrgolyót. A játéknak filozófiája, ideológiája, tudománya van – a futball tehát így futball.

Ország-világPalágyi Béla2019. 03. 27. szerda2019. 03. 27.
Sportnapló

Példaként vegyük a Real Madrid esetét. A világ egyik legjobb együttese békésen trónolt a sportág Olimposzán, egykedvűen söpörte be a hazai bajnoki címeket és a Bajnokok Ligája trófeáit. Tette mindezt a portugál Cristiano Ronaldóval, az ötszörös aranylabdás világsztárral az élen (aki többnyire hazája válogatottjában is meg-megvillant, az Európa-bajnoki címig jutott). Amúgy a klubcsapatában játszott szerepéről megoszlottak a vélemények: sokan mondták róla, hogy könnyű neki, hiszen valamennyi társa csak azt lesi, hogy őt gólhelyzetbe hozhassa. Kerülne csak olyan csapatba, ahol meg kellene harcolnia minden labdáért, hamarosan elmerülne a labdarúgás szürkébbik világában. Hiába hangoztatták a társai, hogy a 34 éves focista lábában szezononként úgy ötven gól van, makacsul tartotta magát a szóbeszéd, hogy Ronaldóból Sergio Ramosék csinálnak sztárt.

Az olasz Juventus foga régóta fáj a BL trófeájára, így aztán lett az az irdatlan mennyiségű pénz, amennyiért megvásárolhatták a Real Madrid ékkövét. Ezzel mód nyílt arra, hogy a vitatkozók végre eldönthessék: a játékos teszi-e a csapatot, vagy a csapat csinál klasszist a focistából? A válasz akár roppant egyszerű is lehetne, ha a futball egyszeregyét vesszük alapul. Cristiano Ronaldo nélkül a Real Madrid már a nyolcaddöntőben elbúcsúzott a Bajnokok Ligájától, miután az idegenbeli 2-1-es győzelem után otthon 1-4-re kikapott az Ajax Amszterdamtól. (Kiesett a Király Kupából és valószínűleg a bajnoki címért folytatott versengésből is.) Azóta már el is köszöntek Santiago Solari edzőtől, a helyére visszajött Zinédine Zidane. Ezzel a húzással Florentino Perez klubelnök próbálja jóvátenni, hogy elengedte (illetve méregdrágán eladta) Ronaldót. Hiszen, miként a lelátó népe meg van győződve róla, ez a Real Madrid CR 7 nélkül nem az a Real Madrid. És most jön a poén. A Juventus BL-meccset játszott az Atlético Madriddal. Az olaszok kétgólos hátrányból kezdték otthonukban a visszavágót, ahol 3-0 arányban győztek és továbbjutottak. S kinek a góljaival? Természetesen mind a hármat Cristiano Ronaldo szerezte…

Megérkezésekor a portugál azt nyilatkozta: „Tudom, hogy azért igazolt le a Juventus, mert el akarja hódítani a BL serlegét. Ezért mindent meg is teszek.” Mit mondjunk, jól kezdte. S hogy a játékos vagy a csapat? Ki-ki döntse el az eredmények alapján.

FOTÓ: MARCO BERTORELLO, AFP

Ezek is érdekelhetnek