Sportnapló - Fucsovics Márton diadalmenetéről és férfi kézilabda-válogatottunk kudarcáról

Palágyi Béla írásai Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2018. 01. 26. péntek2018. 01. 26.

Kép: Switzerland's Roger Federer (R) celebrates his win over Marton Fucsovics of Hungary during their men's singles fourth round match on day eight of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 22, 2018. / AFP PHOTO / SAEED KHAN / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --, Fotó: SAEED KHAN

Sportnapló - Fucsovics Márton diadalmenetéről és férfi kézilabda-válogatottunk kudarcáról
Switzerland's Roger Federer (R) celebrates his win over Marton Fucsovics of Hungary during their men's singles fourth round match on day eight of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 22, 2018. / AFP PHOTO / SAEED KHAN / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Fotó: SAEED KHAN


Férfi kézilabda-válogatottunk lógó orral tért haza Horvátországból, a 13. Európa-bajnokságról, miután a csoportjában győzelem nélkül, három vereséggel tudta le a tornát. Sokféle magyarázat született a harmatos szereplésre – generációváltás, görcsösség, összeszokottság hiánya stb. –, de szerintem a fő ok: a  csehek alaposan megtréfáltak bennünket.

Első csoportmérkőzésükön, a spanyolok ellen 15-32 arányú súlyos vereséget szenvedtek, s ezzel azt sugallták a mieinknek, hogy a továbbjutáshoz elég lesz csak őket legyőzni. Máson nem is gondolkodtunk, mint hogy „Svejkéket” megverjük: először simán, s aztán majd – a további eredmények ismeretében – legalább négy góllal. Ugyanis második meccsükön cseh barátaink 28-27-re lebirkózták az olimpiai bajnok dánokat, és ezzel igencsak feladták nekünk a leckét. Mert hát ugye vereséget szenvedtünk a spanyoloktól is – s aztán az utolsó szalmaszálról kiderült, hogy az bizony gerenda! Igen, kikaptunk 27-33-ra, így végül a 14. helyen végeztünk.

A tanulság: nincs két válogatottunk,
 amelyik helytáll a kontinenstornán és eközben készül a tokiói olimpiára. Egy csapat volt Nagy Laciékkal – és egy lesz Bartók Donáttal, Bánhidi Bencével, Bodó Richárddal, Fekete Dáviddal.

Addig pedig? Nem kiemeltként várjuk a selejtező sorsolását a világbajnokságra – legalább jussunk el oda…

XXX

Amikor 2010-ben javában zajlott a labdarúgó-világbajnokság, remek sporthír tört utat magának: Fucsovics Márton Nyíregyházáról, 18 évesen egyéni junior Grand Slam-győzelmet aratott Wimbledonban.

Aztán egy csütörtöki napon, amikor a hazaiak az MTK-val ob I-es csapatbajnoki meccset játszottak, elutaztam a Nyírség fővárosába. A mérkőzés Fucsovics kapcsán valóságos közéleti eseménnyé vált. Annyi néző tolongott a pálya körül, amit egy NB I-es futballcsapat is megirigyelhetett volna.

Az új teniszcsillag Pákai Norbert ellen játszott, és 7-5, 3-6, 4-6 arányban alulmaradt.

A meccs után megkérdeztem tőle: milyen érzés az ünneplésére összegyűlt publikum előtt kikapni? Szemmel láthatón nem vette súlyosan a szívére a vereséget: – Most érkeztem a stuttgarti First Lane iskolából, ahol kemény és füves pályán játszottam, ráadásul két napja ütő sem volt a kezemben. A tenisz pedig már csak ilyen: egyszer győzünk, máskor kikapunk… Én a teniszért élek és halok, annyira tehetségtelen sem lehetek, s vannak pártfogóim, akik kijelölik az utat, amin haladnom kell.

Ami biztos: Magyarország és Nyíregyháza.

Az egyik támogató, Bige László, az egyesület elnöke elmondta: a klubnak 70 igazolt versenyzője van, 150 gyerek tanulja a játékot. Ami Marcit illeti: irány a top száz!

A fiú most a 61. a világranglistán. A legjobb 16 között Roger Federerrel játszhatott az idei Australian Openen (a helvét világsztár 6:4, 7:6, 6:2-re nyert).

Fucsovics már 25 éves, az edzője Sávolt Attila, aki maga is megküzdött az akkor csupán húszesztendős svájcival. Való igaz: a tenisz már csak ilyen. S messze még az út vége…
 

Ezek is érdekelhetnek