Palágyi Béla írásai Sportnapló rovatában.

Sportnapló - Fucsovics Márton diadalmenetéről és férfi kézilabda-válogatottunk kudarcáról

Férfi kézilabda-válogatottunk lógó orral tért haza Horvátországból, a 13. Európa-bajnokságról, miután a csoportjában győzelem nélkül, három vereséggel tudta le a tornát. Sokféle magyarázat született a harmatos szereplésre – generációváltás, görcsösség, összeszokottság hiánya stb. –, de szerintem a fő ok: a  csehek alaposan megtréfáltak bennünket.

Első csoportmérkőzésükön, a spanyolok ellen 15-32 arányú súlyos vereséget szenvedtek, s ezzel azt sugallták a mieinknek, hogy a továbbjutáshoz elég lesz csak őket legyőzni. Máson nem is gondolkodtunk, mint hogy „Svejkéket” megverjük: először simán, s aztán majd – a további eredmények ismeretében – legalább négy góllal. Ugyanis második meccsükön cseh barátaink 28-27-re lebirkózták az olimpiai bajnok dánokat, és ezzel igencsak feladták nekünk a leckét. Mert hát ugye vereséget szenvedtünk a spanyoloktól is – s aztán az utolsó szalmaszálról kiderült, hogy az bizony gerenda! Igen, kikaptunk 27-33-ra, így végül a 14. helyen végeztünk.

A tanulság: nincs két válogatottunk,
 amelyik helytáll a kontinenstornán és eközben készül a tokiói olimpiára. Egy csapat volt Nagy Laciékkal – és egy lesz Bartók Donáttal, Bánhidi Bencével, Bodó Richárddal, Fekete Dáviddal.

Addig pedig? Nem kiemeltként várjuk a selejtező sorsolását a világbajnokságra – legalább jussunk el oda…

XXX

Amikor 2010-ben javában zajlott a labdarúgó-világbajnokság, remek sporthír tört utat magának: Fucsovics Márton Nyíregyházáról, 18 évesen egyéni junior Grand Slam-győzelmet aratott Wimbledonban.

Aztán egy csütörtöki napon, amikor a hazaiak az MTK-val ob I-es csapatbajnoki meccset játszottak, elutaztam a Nyírség fővárosába. A mérkőzés Fucsovics kapcsán valóságos közéleti eseménnyé vált. Annyi néző tolongott a pálya körül, amit egy NB I-es futballcsapat is megirigyelhetett volna.

Az új teniszcsillag Pákai Norbert ellen játszott, és 7-5, 3-6, 4-6 arányban alulmaradt.

A meccs után megkérdeztem tőle: milyen érzés az ünneplésére összegyűlt publikum előtt kikapni? Szemmel láthatón nem vette súlyosan a szívére a vereséget: – Most érkeztem a stuttgarti First Lane iskolából, ahol kemény és füves pályán játszottam, ráadásul két napja ütő sem volt a kezemben. A tenisz pedig már csak ilyen: egyszer győzünk, máskor kikapunk… Én a teniszért élek és halok, annyira tehetségtelen sem lehetek, s vannak pártfogóim, akik kijelölik az utat, amin haladnom kell.

Ami biztos: Magyarország és Nyíregyháza.

Az egyik támogató, Bige László, az egyesület elnöke elmondta: a klubnak 70 igazolt versenyzője van, 150 gyerek tanulja a játékot. Ami Marcit illeti: irány a top száz!

A fiú most a 61. a világranglistán. A legjobb 16 között Roger Federerrel játszhatott az idei Australian Openen (a helvét világsztár 6:4, 7:6, 6:2-re nyert).

Fucsovics már 25 éves, az edzője Sávolt Attila, aki maga is megküzdött az akkor csupán húszesztendős svájcival. Való igaz: a tenisz már csak ilyen. S messze még az út vége…
 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.