Életkorunk előrehaladtával az egészségi állapot is megromlik. Míg 25–34 év közötti honfitársaink egyötöde tartja kitűnőnek a saját egészségét, az arány az 55–64 év közötti korcsoportban 4 százalékra csökken, a 65 év felettiek körében pedig 6 százalék – derül ki az Aegon 2017-es Nyugdíj-felkészültségi Kutatásából.

Szűkös idők jönnek? Nyugdíjaskori álmok

(Sajnos ezt igazolják vissza az Eurostatnak, az unió statisztikai hivatalának adatai is: a magyar férfiak nyugdíjasként mindössze 6,2, a nők pedig 6,1 évet töltenek el jó egészségi állapotban.)

A megkérdezettek 31 százaléka részmunkaidőben dolgozna tovább a nyugdíjkorhatár elérése után. Ezzel szemben a valóság: a magyar nyugdíjasok harmada a tervezettnél előbb vonult nyugdíjba megromló egészsége vagy elvesztett munkája miatt.

A felmérés eredménye szerint komoly problémát jelent, hogy a megkérdezettek negyede nem tudna mihez kezdeni, ha egy váratlan esemény, például egészségkárosodás miatt idő előtt kellene nyugdíjba vonulnia. 60 százalék ilyenkor a megtakarításaihoz nyúlna, 29 százalék említette, hogy a munkanélküliség elleni biztosítását használná, 28 százalék kisebb lakást választana, 28 százalék pedig a társára támaszkodna.

A magyarok 74 százaléka úgy látja, hogy a jövő nyugdíjasai a mostaninál szűkösebben fognak élni, és csak 15 százalékuk számít kényelmes évekre. A magyarok nyugdíjaskori jövedelmük 55 százalékát az államtól, 30 százalékát saját megtakarításaikból, 15 százalékát pedig munkáltatójuk segítségével remélik előteremteni.

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.