Tarol a SZÉP Kártya

EZ ÉV január 1-jétől jelentősen módosultak a cafetéria-szolgáltatások adóterhei, ami főként a SZÉP Kártya, illetve az adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás népszerűségét növelte.

Ország-világB. H.2015. 10. 26. hétfő2015. 10. 26.

Kép: Erzsébet utalvány kafetéria cafetéria 2014.08.25. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Tarol a SZÉP Kártya
Erzsébet utalvány kafetéria cafetéria 2014.08.25. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

A béren kívüli juttatások adóterheit nagymértékben módosították az év elején. A szigorítás annyiban lényeges, hogy akik 200 ezer forintnál magasabb összeget kapnak, az e feletti részt csak SZÉP Kártyán vehetik igénybe kedvezményes adózással. Január elsejétől évi 200 ezer forintig a béren kívüli juttatások közterhei nem változtak, összesen 35,7%-nyit kell fizetni. Kétszázezer és 450 ezer forint között azonban a 35,7%-os adóterhelés csak a SZÉP Kártyák esetében marad fent, az egyéb béren kívüli juttatásokat 51,17%-os közteher illeti.

A 2014-ben igénybe vett béren kívüli juttatások között az Erzsébet utalvány állt az első helyen, és ebben az évben még mindig éllovasnak számít. Ugyanakkor a SZÉP Kártya is egyre felkapottabb, mivel az idei módosítások miatt a béren kívüli juttatások egyéb elemeiről sokan áttértek rá.

A másik nagy cafetériasztár az adómentes lakáshitel-támogatás, amivel meglepően sokan éltek az idén. Ebben szerepet játszhat a devizahitelek körüli médiadömping is, de sokan főképpen az adómentesség miatt választották ezt a béren kívüli juttatási formát.

Az új rendszernek árnyoldala is van, mivel az adók kiszámítása lényegesen bonyolultabb lett. Az adott évben a megszűnő jogviszonyok esetében a ledolgozott napokkal arányosan kell meghatározni a béren kívüli juttatás keretösszegét. Aki tehát év közben álláshelyet vált, hiába adta le a nyilatkozatát az év elején, visszamenőleg megváltozhat az adóztatás, így utólag kell mindent újraszámolni.

Ezek is érdekelhetnek