Temetőben sose drogozz!

Budapesten a Fiumei úti Nemzeti Sírkert méltán nevezhető az ország egyik legrangosabb végső nyughelyének. Ady Endre és múzsája, Léda, Arany János és fia, Lacika, Szendrey Júlia, Petőfi Sándor felesége, Vörösmarty Mihály, Krúdy Gyula és számos történelmi személyiség emléke előtt tiszteleghet, aki a főváros e nevezetes helyén megfordul.

Ország-világkispataki2018. 12. 15. szombat2018. 12. 15.
Temetőben sose drogozz!

Sajnos a sírkert békés nyugalmát nemrég randalírozók zavarták meg ordenáré módon. A temető Salgótarján úti végében kábán ténfergő alakok zaklatták, sértegették, fenyegették a látogatókat, sőt a sírkert hivatásos őrzőivel is szembefordultak. Ennek a tarthatatlan állapotnak aztán a rendőrség vetett véget. A józsefvárosi zsaruk akcióba léptek: egyértelművé vált, hogy alaposan „tudatmódosult” rendzavarókkal akadt dolguk, akik villamossal érkeznek a kábítószer-fogyasztáshoz ideálisnak számító, nyugalmas helyszínre. A drog hatását aztán a békés megemlékezők mérhették le…

Az egyenruhások dolga volt a szer forrásvidékének felfedezése is. Ez sem tartott sokáig, a sűrűn járó-kelő drogosok vezették el a rendőröket a Salgótarjáni út egyik lakásához. Az elosztóhelyen egy rácsos ablakon keresztül folyt az üzleti tranzakció: pénz be, szer ki! A zsaruk este ütöttek rajta az árusokon, méghozzá meglehetősen körülményesen: lakattal védett vasrácson kellett áthatolniuk, ha be akartak jutni – márpedig ezt akarták –, így néhány másodpercet igénybe vett az akadályok leküzdése. A bennlévőknek túl sok lehetőségük nem nyílt a nyomok eltüntetésére: a lakást bérlő L. Jánosnak mindössze annyira futotta a rendcsinálásból, hogy az asztalon „tálalt” drogot leseperte a földre. Ám a vendégeinek már nem jutott idejük a távozásra, így a 19 éves Zs. Violetta és a 39 éves J. Roland fennakadt a hálón… Hát persze, hogy drog hatása alatt álltak. Találtak náluk pénzt is, nem keveset, 312 darab ezres bankó került elő innen-onnan, amit legalább száz fogyasztó adott be apránként az ablakon. A három említett személy ellen kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, szabadlábon védekeznek.

A rendőrök megszigorították a veszélyeztetett környék ellenőrzését, így a közeljövőben aligha zavarja majd drogos randalírozás a hantok alatt nyugvók és a látogatóik békéjét. A nevezetes sírkert egyébként a Nemzeti Örökség Intézete kezelésében áll, érthető hát, hogy az őrzése egyébként is kiemelt figyelmet kap. Ezzel nem számoltak, akik a kábítószer-fogyasztás helyszínéül nézték ki a temetőt.

 

Ezek is érdekelhetnek