Érdemi párbeszédre lenne szükség a kormány és a tudományos kutatóműhelyek között – legalábbis ez Székely László álláspontja. Az alapvető jogok biztosa azt követően fogalmazta meg észrevételét, hogy a kormány tavaly érdemi egyeztetés nélkül úgy döntött, visszatartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek szánt forrás egy részét, és ebben az ügyben képviselői kérdés érkezett hozzá.

Tét a tudomány

Immáron több mint fagyosnak nevezhető a kormány és a tudóstársadalom viszonya. Az MTA tagjai közül többen úgy értelmezik a kabinet tettét, hogy a jövőben a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nagyobb befolyást akar szerezni abban, melyik kutatóintézet mire költse a pénzét, és hogyan, milyen formában működjön. Ez viszont veszélybe sodorja a tudósok kutatási szabadságát, arról nem beszélve, hogy folyamatban lévő kutatásokat lehetetleníthet el. A miniszter ehhez képest a források hatékonyabb elköltéséről, a versenyképes kutatás szükségességéről beszél, valamint arról, hogy szerinte nincsenek is finanszírozási gondok.

Az ombudsman tehát, úgy tűnik, jelenleg aligha tudja közelíteni a szemben álló álláspontokat, ajánlása legfeljebb a józan észre hathat. Az ügy már hónapokkal ezelőtt nemzetközi visszhangot kapott, számos tudós aggódva figyeli, mi zajlik Magyarországon. A napokban a Szlovák Tudományos Akadémia Szlovák Történelmi Társulatának Végrehajtó Bizottsága tette közzé szolidáris nyilatkozatát a magyar tudósok és kutatók mellett. Megfogalmazása szerint Magyarországon „nagymértékben korlátozzák a kutatás szabadságát és minőségét, és azt közvetlen politikai beavatkozás tárgyává teszik, amit már történelmünk nem demokratikus korszakaiban megtapasztalhattuk”.

A magyar országgyűlésben ellenzéki képviselők bizottság összehívását is kezdeményezték, hogy ott kaphassanak válaszokat az MTA-t érintő intézkedésekre, ám a kormánypártok – kampányeseménynek titulálva azt – ehhez nem járultak hozzá.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.