Tíz év távlatából

A magyar természetvédelemnek az a hivatása, hogy minden időben, minden körülmények között ablakot tárjon természeti kincseinkre.

Ország-világVass Krisztián2020. 05. 06. szerda2020. 05. 06.

Kép: Pityerszer Orsegi Nemzeti Park videk erdo Termeszetvedelmi Orseg termeszetor 2007.01.22. foto: Nemeth Andras Peter

Tíz év távlatából
Pityerszer Orsegi Nemzeti Park videk erdo Termeszetvedelmi Orseg termeszetor 2007.01.22. foto: Nemeth Andras Peter

„Az erdő alatt vezetett el az utunk, nagyon szép helyen, de nekem nem volt érzékem akkor a természet szépségeihez” – emlékezett vissza kalandos hazajutásáról Veres Péter (1897–1970) Számadás című, 1937-ben megjelent önéletírásában.

Még a földszeretetéről ismert szerzőben is elhallgatott a zöld múzsa. Vészterhes idők jártak: az első világháború, idegen megszállás, Trianon és spanyolnátha-világjárvány. A bajban mindig így van ez.

A magyar természetvédelemnek azonban az a hivatása, hogy minden időben, minden körülmények között ablakot tárjon természeti kincseinkre. Az a dolga, hogy a zöld aranyba fémjelet üssön. Ezért hát mi is számadást készítünk. Megvonjuk az Orbán-kabinet nemzeti zöldpolitikájának egy évtizedes mérlegét.

Tíz esztendő alatt ugyanis megnégyszereződött a nemzetipark-igazgatóságok éves költségvetése. A pályázati tevékenységhez kötődő forrásokkal együtt 2020-ban már mintegy 20 milliárdra rúg. A nemzeti parkok munkatársainak száma megduplázódott: 693 főről 1372 főre emelkedett. Szükség is volt erre, már csak azért is, mert 83 új országos jelentőségű védett természeti területtel bővült a hálózat.

Az ökoturisztikai létesítmények, tehát a látogatóközpontok, erdei iskolák, bemutatóhelyek és tanösvények száma 276-ról 349-re nőtt. Ez a hazai ökoturisztikai létesítmények felét teszi ki.

A fejlesztések eredményeképpen a nemzetipark-igazgatóságok éves regisztrált látogatószáma 2010 óta 23 százalékkal, 1,6 millió főre emelkedett. A területkezelési és génmegőrzési szempontból is kiemelkedően fontos őshonos állatállományok nagysága 2020-ban meghaladta a 14 ezres egyedszámot.

Ez 2010-hez viszonyítva 45 százalék feletti növekedést jelent. Európai uniós fejlesztések révén pedig 278 ezer hektár került természetközelibb állapotba, amit innen is köszönünk a nemzeti parkos munkatársaknak.

Helyreállított élőhelyek, inváziós fajoktól, hulladékoktól megszabadított védett területek, a természetvédelmi szempontból kedvező vízkormányzás érdekében megépült és felújított műtárgyak, több ezer hektáron elvégzett gyeptelepítések, területkezelési központok, a természetvédelmi őrszolgálat számára beszerzett eszközök, új irodák és ökoturisztikai bemutatóhelyek bizonyítják az Orbán-kormányzat zöldelkötelezettségét.

Nagy István agrártárcája, a minisztérium keretén belül működő, Rácz András vezette Környezetügyért Felelős Állam-titkárság munkája tehát kiemelkedő sikereket könyvelhet el. Nemzetközi összehasonlításban is, mert ritka Európában az ilyen erős állami természetvédelmi rendszer.

Zöldügyben a magyar természetvédelem egyik legeredményesebb évtizedét zárhatja a nemzeti kabinet.