Törvénytelen média

Időnként, mint minden szabályt, meg kell változtatni azt a törvényt is, amely rendelkezik arról, hogy miként kell híresztelni a híreket, miféle síppal, dobbal vagy nádihegedűvel. Kezdődött hát a nekiveselkedés. hogy aztán ugyanoda lohadjék vissza a buzgalom, ahonnét elindult...

Ország-világ2008. 11. 22. szombat2008. 11. 22.

Kép: Fenykepeszek Forma-1, forma1, Hungaroring, vasarnapi versenynap 2005.07.31. foto: Nemeth Andras Peter

Törvénytelen média
Fenykepeszek Forma-1, forma1, Hungaroring, vasarnapi versenynap 2005.07.31. foto: Nemeth Andras Peter

Egyáltalán: Média, a kisbíró mit kiabálhat szabadon, és mi az, amit majd keményen számon lehet kérni tőle; mi van akkor, ha hazudik, vagy ha még nagyobb bajt csinál: túl sok igazságot mond el.
Az efféle szabályokat pedig ki más is találhatná ki jobban, mint a legnagyobb hatalmú ötfejű sárkány, mindenek elképzelője és jóváhagyója.

Tudnivaló sajátossága a többfejű sárkányoknak, hogy csak a legritkább esetben képesek és hajlandók egyetérteni önmagukkal, tehát gyakran köpi az egyik fej a másikra a lángot (ezért is nincsenek szakállas sárkányok, de erről majd máskor). De ez egyszer, láss csodát, jó nagyot: mind az öt sárkányfej rábólogatott közös elképzelésére, Fiat lex!, mondták csaknem isteni mivoltukban: legyen törvény!

Média, a kisbíró eleddig vegyes érzésekkel pislogott kifelé a fejéből, de legalább annak örülhetett, hogy több mint tíz év után az öt fej foglalkozik egy kicsit a gondjaival. Mert probléma mindig van elég.
Például. A törvény, ha jóváhagyták volna a sárkányfők, megengedné a két honi kereskedelmi tévének, hogy másik csatornát is indítson – ez jelenleg nem lehetséges, ami fölöttébb hátrányos. A jogszabály az országos rádiók analóg frekvenciáinak engedélyét meghosszabbította volna a digitális átállás támogatásáért – most a helyzet az, hogy újból kell jövőre pályázniuk, mert a szerződéseik lejárnak.

Így hát Média, a kisbíró most már nem is pislog, csak bambul, s nem érti, hogy akkor mire is volt jó ez az egész. Pedig már azt a galuskát is csaknem lenyelte, hogy lesz a nemzetnek médiahatósága, amely, ha kell, s ha megengedik neki, nagy kajánul majd lefoglalja a komputerét, megkutatja a házát, benéz a spájzába, és megszámolja a ceruzáit. De nem lesz. Nehogy már összecsókolózzon az öt sárkányfej egymással, mit képzel az ember! Még azt hinnénk, hogy lehet egyetértés. Esetleg azt, hogy fura egy skizofrén helyzet, ha valaki önmagával szerelmeskedik, még ha öt kobakja is van neki. Lenne főcím, hol máshol, a médiában: Egyszemélyes csoportszexen kapták az ötfejű sárkányt!

V. Kolos

Ezek is érdekelhetnek