Ukrán vízummentesség - Ennek Magyarországra nézve is komoly hatásai lehetnek

Jöhetnek, de még nem - Június 17-től feloldották az Európai Unióban az ukrán állampolgárok vízumkötelezettségét. Ennek Magyarországra nézve is komoly hatásai lehetnek, mert hazánkban sok ukrán állampolgár végez idénymunkát. Lehet, hogy a jövőben még annyira sem leszünk a mintegy 2 millió ukrán munkakereső célországa, mint eddig.

Ország-világTanács István2017. 06. 23. péntek2017. 06. 23.

Kép: Beregsurányi határátkelőhely határátkelöhely hatar vám határőr határör autók feltorlódva kocsik ellenőrzés ellenörzés Beregszász Ukrajna magyarellenesség riport 2017.03.29 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Ukrán vízummentesség - Ennek Magyarországra nézve is komoly hatásai lehetnek
Beregsurányi határátkelőhely határátkelöhely hatar vám határőr határör autók feltorlódva kocsik ellenőrzés ellenörzés Beregszász Ukrajna magyarellenesség riport 2017.03.29 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A zöldség-gyümölcs termelő idénymunkán dolgozó ukrán állampolgárok még nem tudják, továbbmennek-e innen, például Németországba – legalábbis így gondolja Ledó Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. – Ott több a pénz, nagy a munkaerőhiány, és a hatóságok nem ellenőrzik szigorúan a feketemunkát. Magyarországon a zöldség-gyümölcs ágazatban olyanokat szeretnek foglalkoztatni, akikkel tudnak valamennyire kommunikálni. Mostanáig főleg kárpátaljai magyarok jöttek.

Az „igazi” ukránok fő célpontja eddig Lengyelország volt, de Csehországban is egyre többen találnak munkát. Lengyelországban már másfél millió ukrán dolgozik, egy részük Magyarországon át ment oda.

Ledó a vízummentesség és a válságban lévő ukrán gazdaság miatt nagy rohamra számít, de még kérdés, a magyar munkaadók vesztesei vagy haszonélvezői lesznek-e ennek. Romániában kezdetben köztük is sok volt a közelebb élő, magyar vagy magyarul is tudó román. A munkaerő „felhajtók” később egyre távolabbi, egyre kevésbé magyar embereket tudtak hozni, de minden csapatba raktak egy-két embert, aki tudott magyarul.

Magyarországnak továbbra is vannak előnyei: nagyon barátságosak a bejelentési szabályok és alacsonyak a járulékok, kevés teherrel lehet legálisan dolgoztatni. A nálunk dolgozó kelet-európaiak körében idén még nem várnak érdemi változást.

Ezek is érdekelhetnek