Ünnep – királyi módra

A brit koronás családban nagyon komolyan veszik a hagyományokat, némelyik szokás évszázadokra nyúlik vissza. Nemcsak az esküvők és a királyi babák születésekor tartanak be bizonyos szabályokat, hanem karácsonykor is – amit, valljuk be, jólesik „kilesni”.

Ország-világSzijjártó Gabriella2020. 12. 29. kedd2020. 12. 29.

Kép: Britain's Queen Elizabeth II poses at a desk in the 1844 Room at Buckingham Palace, London, on December 13, 2017 after recording her Christmas Day broadcast to the Commonwealth. (Photo by John Stillwell / POOL / AFP), Fotó: JOHN STILLWELL

Ünnep – királyi módra
Britain's Queen Elizabeth II poses at a desk in the 1844 Room at Buckingham Palace, London, on December 13, 2017 after recording her Christmas Day broadcast to the Commonwealth. (Photo by John Stillwell / POOL / AFP)
Fotó: JOHN STILLWELL

Talán kezdjük ott a fejedelmi hagyományokat, hogy minden évben advent idején a brit királyi család tagjai erre az alkalomra készített vagy korábban nem látott fotókkal kívánnak boldog ünnepeket az alattvalóiknak.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg évente 750 karácsonyi lapot ír alá és küld szét családtagoknak, barátoknak, és az angol parlament tagjai is kapnak. Károly herceg és Kamilla szintén készít saját üdvözlőlapot, csakúgy, mint Vilmos és Katalin, valamint Harry és Meghan.

Nem tegnap fotózták, ahogy Károly herceg és Anna hercegnő megpróbálja összeterelni a gyerekeket egy közös felvételre karácsonykor Sandring­hamben. Fotó: royal.uk

A család már 1988 óta nem a Buckingham-palotában karácsonyozik, hanem egy mesés helyen, Sandringham kastélyában. A királynő és férje már korábban megérkezik a birtokra: a hagyomány szerint vonattal utaznak ide a fővárosból. A család többi tagja csak 24-én toppan be, pontosan meghatározott sorrendben!

Fura egy szokás! - Focimeccs. A királynő unokái, Harry és Vilmos herceg vezették be a családba, hogy karácsonykor egymás ellen játszanak focimeccset a helyiek­kel és a személyzettel kiegészülve. A mérkőzés bevételét éveken át jótékony célra fordították. - Mérlegelés. I. Eduárd, az 1901 és 1910 között uralkodó király úgy győződött meg arról, hogy vendégei jóllaktak-e karácsonykor, hogy mindenkinek meg kellett mérnie a súlyát. Ezt a szokást állítólag azóta is tartja a család.

A karácsonyfán (akad belőle több is a kastélyban) az utolsó simításokat már együtt végzi az egész család, elsősorban persze a gyerekek élhetik ki kreativitásukat. A család még aznap teaidőben, tehát délután öt óra körül tartja az ajándékozást, ami ugyebár szembemegy az angol szokással. Angliában ugyanis 25-én reggel szoktak ajándékot bontatni, de a származására való tekintettel a royal family a germán tradíciókat követi.

A nagy karácsonyi lakomák menüje évről évre szinte ugyanaz. Fotó: royal.uk

II. Erzsébet minden jelenlévőnek ad ajándékot, emellett szenteste adományozni is szokott különböző szervezeteknek.

Másnap, 25-én reggel az egész család templomba megy: a királynőt autóval viszik, a többiek viszont gyalog teszik meg a sétát. A nap további része mondhatni ugyanúgy telik, mint bármely alattvalójuk családjában: jókat esznek, pihennek és társasjátékoznak.

Terülj, terülj, asztalkám...

December 25-én tartják a nagy karácsonyi lakomákat, amelyek menüje évről évre szinte ugyanaz. Darren McGrady, a királynő korábbi szakácsa pár éve elárulta, hogy milyen ételt szolgálnak fel az ünnepi asztalra. A mise után ebédre garnélát, homárt, pulykát esznek sárgarépával, burgonyával, paszternákkal, kelbimbóval, a desszert természetesen karácsonyi puding. A családtagok az étkezés után közösen megnézik a királynő karácsonyi beszédét a tévében, majd délután összegyűlnek a hagyományos teára, amely mellé gyümölcstortát, almás süteményt lakmároznak. A svédasztalos vacsorára 15-20-féle ételt készítenek a szakácsok, amelyek között biztosan ott van Erzsébet egyik nagy kedvence is, az étcsokoládé. Ilyenkor a séfet is behívják az ebédlőbe, és a királynő egy pohár whiskyvel koccint vele. A gyerekek nem ehetnek együtt a felnőttekkel, egy különteremben fogyasztják el az ételt a dadáikkal.

Fejedelmi fa fejedelmi környezetben...Fotó: royal.uk

Karácsony után a legtöbb családtag elhagyja a kastélyt, a királyi pár viszont egészen februárig marad – Erzsébet édesapja, VI. György 1952. február 6-án hunyt el Sandrin­­­­gham­ben, s a királynő így tiszteleg az emléke előtt. A kastélyban addig meghagyják a díszeket, míg Erzsé-beték el nem hagyják a házat.

Az idei karácsony a koronavírus-járvány miatt a brit királyi család számára is más lesz, mint a többi. Idén nem gyűlik össze a nagy család, tartják egymástól a távolságot, II. Er­zsébet és férje a windsori kastélyba vonultak házi karanténba. Az ünnepi díszek viszont nem maradtak el: a kastély legnagyobb szobájában felállítottak egy 6 méter magas lucfenyőt, amelyet 3000 izzó díszít, a fénysor mellett pedig arany és piros üvegdíszek kaptak helyet.

Természetesen a többi helyiségben is akadnak még fenyőfák: három kisebb karácsonyfa áll a királynő képtárában, az egyik hallban pedig egy nagyobb fa található. Ha dekorációban nem is, de lélekben csendesebb, visszafogottabb ünneplésre készülnek.

Karácsonyi jókívánság Erzsébettől és Fülöptől 2000-ből. Fotó: royal.uk

Egymásra licitálnak az ötletekkel II. Erzsébet íratlan szabálya, hogy a karácsonyi ajándéknak egyszerűnek kell lennie, hogy az ünnep valódi jelentése ne vesszen el a rengeteg csomagolópapír között. Minél olcsóbb és viccesebb az ajándék, annál jobb! Az évek során számtalan elképesztő meglepetés került már a fa alá, vaskos tréfák is beleférnek az ajándékozásba. Például az egyik évben Fülöp herceg olyan borsőrlőt kapott Harrytől, ami világít a sötétben, mondván: nagy hasznát veszi, ha éppen éjszaka szeretne borsot törni a királyi család PR-osainak orra alá. Katalin hercegné szeret saját kezűleg készített, ehető ajándékokat adni rokonainak, ám egyszer egy olyan „Neveld fel a barátnődet!” gumibabát ajándékozott az akkor még nőtlen sógorának, Harrynek, amely hatszorosára nő a vízben, Fülöp herceg pedig kézzel készült, a horgászáshoz szükséges műlégykészletet kapott a Guardian brit napilap szerint. Károly herceget (mivel rendkívül kényes a mosdóhasználatot illetően) viccből egy fehér bőrrel bevont, hordozható WC-ülődeszkával lepte meg húga, Anna hercegnő. De senki nem mert még olyan ajándékot adni a királynőnek, mint Harry herceg: egyes hírek szerint „Az élet egy ribanc”, mások szerint „Szeretem az életem” feliratú zuhanysapkát ajándékozott nagyanyjának, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, valamint a Brit Nemzetközösség uralkodójának, az anglikán egyház fejének...