Utcán, megint

Hat romániai városban voltak a múlt hétvégén megmozdulások Tudorel Toader igazságügy-miniszternek a román igazságszolgáltatás működését szabályozó törvénymódosítása ellen.

Ország-világ(kas)2017. 09. 04. hétfő2017. 09. 04.
Utcán, megint

Bukarestben a kormány hivatala előtt összegyűlt tüntetők a kormány fő erejét adó szociáldemokratákat „vörös pestisnek” bélyegezték, egyben azt skandálták, hogy „tolvajok és maffiózók kormánya”. Több százan tüntettek Temesváron, Kolozsváron, Brassóban, Jászvásáron és Krajován.

A tárcavezető augusztus 23-án ismertette javaslatait, amelyek szerint – egyebek mellett – kizárná az elnököt a legfőbb ügyész és a főügyészek kinevezési eljárásából. Az elnök helyett az igazságügyminiszter javaslatára a Legfelső Bírói Tanács ügyészi részlege nevezné ki őket. Kilátásba helyezte azt is, hogy a bírák és ügyészek a szakmai hibákért vagyonukkal felelnének.

Klaus Iohannis román államelnök a jogállamiság elleni támadásnak minősítette az indítványt. A tüntetők szerint a módosítások lelassítanák a korrupció felszámolásért teendő erőfeszítéseket.
 

Ezek is érdekelhetnek