Vastaps korhatár nélkül

Fura műfaj a Betyárjátéké: a színlap szerint koncertfilmszínház. Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező azt mondja: dalciklus, amit vetítéssel, tánccal és némi szöveggel egészítettek ki. Ferenczi György énekes, hegedűs, szájharmonikás, gitáros úgy tartja: élő, videoklipszerű zenés darab.

Ország-világ(budai)2017. 01. 18. szerda2017. 01. 18.
Vastaps korhatár nélkül

A Nemzeti Színház rendhagyó előadását Szomjas rendezte, ahol a Ferenczi vezette Rackajam zenekar – Koncz Gergely prímással és Kerékgyártó Gergely brácsással kibővülve – játssza a talpalávalót. A Betyárvilág zene, ének, tánc, vetítéssel és korabeli idézetekkel átszőve.

A darab gerincét Ferenczi György és a Rackajam betyáros dalai-dallamai alkotják, Egyenrangú társak a Kovács Norbert „Cimbi” vezette néptáncosok, akik elképesztő és töretlen lendülettel ropják. A hátteret a Szomjas György alkotásaiból – az 1976-ban bemutatott színes betyárfilm, az első magyar eastern, a Talpuk alatt fütyül a szélből, és a három évvel később forgatott, a kiegyezés előtti dunántúli szegénylegények végnapjait megelevenítő Rosszemberekből – vetített részletek töltik be.

Az előadásban az 1956-ban játszódó A Nap utcai fiúk című Szomjas-műből is látható részlet, ahol szintén felcsendül a Kossuth-nóta, miközben a felkelők leverik a házfalról a Sztálin út táblát. Az egyetlen hagyományos színpadi szereplő, Olt Tamás narrátor korabeli újságcikkekből citál részleteket, amelyek a betyárromantika nem ritkán erőszakos világát idézik meg.

A krónikás rövid véleménye: a vérpezsdítő zene, a fergeteges táncok – s a remekül használt filmes-szöveges lassítások – kavalkádja magához ragasztja a füleket és a tekinteteket. Valamennyi szereplő belead apait-anyait, igazi örömzene és örömtánc uralja el a színpadot és a nézőteret.

Aztán a végén a közönség – háromtól kilencvenkilenc évesig – végeérhetetlenül tapsol, mígnem egyszer mégiscsak elindul hazafelé. Akiket teljesen meghódított a Betyárjáték, számukra jó hírünk van: az előadás zenei részéből összeállított, 12 számot tartalmazó lemez februárban jelenik meg.

Ezek is érdekelhetnek