Egy év alatt több mint négyezer emberrel lettek többen a szociális várólistán, azaz ennyivel nőtt azok száma, akik valamilyen állami szociális intézménybe szeretnének bekerülni.

Vége nincs várólisták

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) tavaly decemberi adatai szerint összesen 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára. Állami kezelésből az elmúlt években összesen 3087 férőhelyet adtak egyházi kezelésbe, állami fenntartásban viszont az elmúlt nyolc évben 54 új férőhely jött létre. Ebből 47 fogyatékkal élőknek, hét pedig szenvedélybetegeknek. Mivel az adatokat torzítja az egyházi kezelésbe adott szociális intézmények egyre nagyobb száma, ezért az MSZP-s Korózs Lajos arra kérdezett rá az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy pontosan hány férőhelyet adtak át egyházi fenntartásba, ezeket (és ezek várólistáit) hogyan tartják számon, illetve hány új férőhely jött létre akár az állami, akár az egyházi fenntartású szociális intézményekben.

Az Emmi részéről Rétvári Bence államtitkár válaszolt Korózs kérdéseire, ebben egyrészt nekiment a képviselőnek a korábbi MSZP-kormányzást felemlegetve, mondván, „az idősekért való aggódás ugyanúgy csak egy szerep önöknek, mint a köztévés beköltözőshow”, majd arról értekezett, a kormány célja, hogy a rászorulók „minél tovább élhessenek saját otthonukban”, hozzátéve: az idős és rászoruló családtagjainkról való gondoskodás az Alaptörvényben rögzített alapelv. A szülőkről való gondoskodás a törvényi szabályozáson túlmenően ugyanakkor erkölcsi elvárás is. A válaszból az is kiderül, hogy egyébként ezek egyike sem idősotthonbeli férőhely, bár a legtöbben arra várnak.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.