Végletek ideje

Havazott egy szaharai kisváros, az észak-algériai Ín-Szefra térségében.

Ország-világMunkatársunktól2018. 01. 13. szombat2018. 01. 13.

Kép: A group of men help a motorist after his vehicle was stuck in the snow near Asbury Park boardwalk during a snowstorm, Thursday, Jan. 4, 2018, in Asbury Park, N.J. A massive winter storm swept from the Carolinas to Maine on Thursday, dumping snow along the coast and bringing strong winds that will usher in possible record-breaking cold. (AP Photo/Julio Cortez), Fotó: Julio Cortez

Végletek ideje
A group of men help a motorist after his vehicle was stuck in the snow near Asbury Park boardwalk during a snowstorm, Thursday, Jan. 4, 2018, in Asbury Park, N.J. A massive winter storm swept from the Carolinas to Maine on Thursday, dumping snow along the coast and bringing strong winds that will usher in possible record-breaking cold. (AP Photo/Julio Cortez)
Fotó: Julio Cortez

Múlt vasárnap reggel, mire a városka lakói felébredtek, hó fedte a települést körbeölelő vörös homokdűnéket. A nap végére a csapadék többnyire elolvadt, pedig helyenként a hótakaró vastagsága elérte a 40 centimétert is. Az elmúlt 37 évben mindössze négy alkalommal fordult elő ilyesmi. Először 1979-ben söpört végig egy félórás hóvihar a térségen. 2016-ban – a sivatag kapujaként is ismert városban – olyan mennyiségű hó hullott nem sokkal karácsony után, hogy káoszt okozott a környéken élők életében. Az utasok a buszokon, járművekben rekedtek, az utak járhatatlanul csúszóssá váltak. 2017 januárjában ismét fehérbe borult a táj, akkor a gyerekek szánkóztak a homokdombokon és hóembert építettek. Ín-Szefra a tengerszint felett 1000 méter magasan fekszik az Atlasz hegységben. A magasság ellenére különösen ritka errefelé a havazás, mivel az átlagos hőmérséklet januárban 12 fok.

Az időjárás anomáliái nem csak a Szaharában élők életét nehezíti meg. Az Egyesült Államokban csaknem mínusz 40 fokot mértek, közben Ausztráliában a levegő hőmérséklete megközelítette a plusz 47 fokot – a hőség a denevéreket is megtizedelte. Spanyolországban és Svájcban közlekedési káoszt okozott a nagy hó és a szokatlanul erős hideg. Mindeközben 29 ember halálát okozta a Madagaszkárra lecsapó Ava ciklon, ahol az elmúlt tíz évben 45 ciklon és trópusi vihar pusztított.

A rendkívüli időjárást több mint 80 ezer ember szenvedte meg. A ciklont egyes körzetekben heves esőzések és földcsuszamlások kísérték.