Hortobágy és Baja után a Tiszazugban is javították az ivóvíz minőségét, aminek a következtében időnként a csapokból sárgás-barnás lé folyt. Kiderült azonban, hogy amíg az első két említett térségben azóta is küzdenek a problémával, azt Tiszazug településein rekordidő alatt elhárították.

Villámgyors, de felemás - 'Nincs szenzáció, a csapvíz rendben van' - mondta lapunknak a polgármester

Már minden megoldódott, válaszolta érdeklődésünkre Molnár Bálint, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsöd polgármestere. A szeptember végén a megyei sajtóban megjelent riport szerint még azt nyilatkozta: „várható volt, hogy a tisztítóművekből kapott ivóvíz színe, szaga és élvezeti értéke megváltozik, és ezt a lakosság joggal szóvá is teszi”.

A napilap cikke egy nyolcéves ivóvízminőség-javító beruházási ciklus lezárultát követően készült. Az évek során 3,3 millió forint uniós forrást költöttek el annak érdekében, hogy Öcsödön és a környező településeken élők végre egészséges ivóvízhez juthassanak.

Molnár Bálint érdeklődésünkre elmondta, hogy az összegnek csak a húsz százalékát költhették volna a fél évszázados azbesztcsövek cseréjére, egyébként a szolgáltatónak kell kigazdálkodnia a költségeket.

Végül azonban nem költöttek rá a lehetséges 660 millió forintot sem, maradtak hát a kiszolgált azbesztcsövek a földben. Ezek azonban egyre gyakrabban adják meg magukat csőtörés formájában, olvasható a fejleményeket taglaló közösségi oldalakon. Az új technológiára való áttérés következtében ráadásul leoldódnak az évtizedek alatt az azbesztre rakódott rétegek. Emiatt a víz elszíneződhet, zavarossá válhat, mint ahogy arról már írtunk a bajai, illetve a hortobágyi esetben is.

Ehhez képest jelentette ki a polgármester lapunknak, hogy a térség vízellátásával kapcsolatosan nincs szenzáció, a csapból folyó víz rendben van.

Bár a probléma ilyen gyors megoldása már önmagában is szenzáció, azt csak remélni tudjuk, hogy a térségben élő olvasóink is ezt tapasztalják…
 

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2023.03.24.
Lakihegyi csodatorony
Nekünk írták a dalt
Erdélyben is kell falugazdász
Gyógyító rezgések
Életadó értékek nyomában
Számvetés szürke fényekben
2023.03.17.
Egy este James Bonddal
Bakelitország rejtelmei
Sokkal több mint katona
„ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG” címmel rendkívüli műsorfolyammal készül a HírTV és a KarcFM március 15-re
Nagy ugrás előtt a biogazdálkodás
Fel a farral!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.