Újra megfigyelték a déli parton a régi Balaton valaha legjellegzetesebb gerinctelen állatát, a kecskerákot. Dr. Kiszely Pál biológus szerint az angolnák visszaszorulásával jó esély van arra, hogy újra elszaporodjanak.

Visszatérő kecskerákok

Ez a vízminőség szempontjából fontos, hiszen a mindenevő tízlábúak tisztítják a vizet azáltal, hogy elfogyasztják a lehulló leveleket, elpusztult növényeket és állati maradványokat.

A hasznos kis állatok az emberre teljes mértékig ártalmatlanok, így nem kell megijedni, ha valaki találkozik eggyel. Elpusztításuk szigorúan tilos, ugyanis Magyarországon minden rák védett. A Balatonban előforduló kecskerákoknak és rokonaiknak, a folyami rákoknak 50 ezer forint az eszmei értékük.

A világháborúk előtt még jelentős volt a rákászat. Az ötvenes években is lépten-nyomon kikandikáltak a parti kövek réseiből, és vívták lovagi tornáikat egymással a homokos fenéken. A halászok pedig nem győzték kiszedegetni a hálóik lyukaiból, és visszadobálni a sok rákot a vízbe. Fontos ökológiai szerepet töltöttek be a tóban, gyorsan eltakarították a haltetemeket. Aztán a hatvanas évektől a Balatonba engedett angolnáknak köszönhetően a rákok csaknem eltűntek a vízből. A tó befolyóiban maradtak még rákok az angolna elszaporítása után is. Dr. Kiszely Pál és diákjai igyekeztek visszatelepíteni őket a tóba. A cél az önfenntartó balatoni populáció elérése.
 

Friss cikkek

2023.05.26.
Kerti homokozó készítése néhány egyszerű lépésben
A szomszéd füve mindig zöldebb?
2023.05.19.
A barbár zseni világa
Hatékonyság és kényelem: Újítások a traktorgumik terén
Muzsikálni csak hittel lehet
2023.05.12.
Cél a vásárlók biztonsága
Mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez a KSH
2023.05.05.
Érdekek mentén
Hogyan hat az időjárás az energiaárakra?
Szükségünk van egymásra
Veszedelmes szennyezőanyag
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.