Viszkiben úszik a világ

Eddig még soha nem adtak el annyi skót viszkit a világban, mint tavaly, ami egyben rekordbevételt is hozott a viszkigyártóknak.

Ország-világValló László2019. 03. 13. szerda2019. 03. 13.
Viszkiben úszik a világ

A globalizáció itala lett – állítják –, amit az is igazolni látszik, hogy a 190 országból, ahová a palackjaik eljutnak, most először a fejlődők vásároltak többet, mint például Brazília, Kína, Indonézia, Mexikó vagy éppen Szaúd-Arábia. Jogos a kérdés: mitől olyan különleges ez az ital, amihez nem kell más, mint gabona, víz, egy kis élesztő, fahordó és némi párlási tapasztalat? (Mint ahogy szorgosan gyártják is a világ számos országában, így Amerikában, Francia- és Németországban, Japánban, Indiában.) A skótok válasza: valóban készíthető skót viszki mindenütt, ahol skót hegyi patak adja a vizet, ahol a skót-felföldi tőzeg és a tiszta skót levegő ízesíti, érleli az italt. Következésképpen ilyen adottság csak Skóciában van. A márkát erősíti a nemzetközi jog is, amely szerint a skót viszki eredetét tanúsító Scotch nevet csak a Skóciában desztillált, s legalább három év és egy napig tölgyfa hordóban érlelt ital viselheti. A sikeres eredetvédelem mellett az egész világra kiterjedő hatékony marketing tette a globalizáció italává a skót viszkit.

Ami az alapanyagot, a gyártást és a végeredményt illeti, ahhoz képest a mi pálinkánk nemesebb ital (noha nem sikeresebb). Mert mi is a viszkis kiindulás? Nem valami nemes, érett gyümölcs, hanem a közönséges árpa. Amit a hagyományos módszer szerint három napig vízben áztatnak, majd a padláson szárítanak, csíráztatnak. Az árpacsírát – a lassan égő skót-felföldi tőzeg tüze mellett – kemencében megszárítják, majd megőrlik. Az őrleményre nagy kádban forró vizet öntenek, ezt követően az elegyet erjesztőkádba töltik és élesztővel kierjesztik. Három nap múltán mintegy 8%-os alkoholtartalmú, sörszerű cefrét kapnak, amit réz lepárlóüstben kétszer egymás után lepárolnak. Az eredmény 68%-os alkoholtartalmú párlat, amit kissé hígítanak, majd legkevesebb három évig tölgyfa hordóban érlelnek. Ezután annyi vizet adnak hozzá, hogy az alkoholtartalom az előírt 40%-os legyen. Napjainkban a gyártás nagyüzemi módon zajlik, a párlás hatalmas lepárlótoronyban folyik, úgyszólván megszakítás nélkül.

Ezek is érdekelhetnek