Egymilliárdos belvízvédelmi fejlesztés Pest megyében

Több mint egymilliárd forintos belvízvédelmi fejlesztés indul a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság két kiemelt uniós projektének keretében.

Pályázat, jogszabályok2008. 10. 30. csütörtök2008. 10. 30.
Egymilliárdos belvízvédelmi fejlesztés Pest megyében

Rehabilitálják a Benta-patak medrét Százhalombatta, Tárnok és Sóskút térségében, valamint felújítják az apaj-kiskunlacházi szivattyútelepet. A két projekt 8 településen mintegy 120 ezer ember belvízi- és helyi vízkár elleni biztonságát növeli.
A Benta patak medre a jelenlegi állapotában nem képes megfelelően elvezetni a térségben keletkezett csapadékot. Nagy mennyiségű csapadék esetén a patak elhagyja a medrét, és átmenetileg elönti a környező területeket, azaz helyi vízkár keletkezik. Százhalombatta, Érd, Tárnok és Sóskút településeken, illetve a külterületükön gyakoriak az ilyen elöntések. A mintegy 739 millió forintos mederrehabilitációs program javítja a patak vízszállító képességét, így az képes lesz biztonságosan elvezetni a csapadékvizet, és befogadni a többlet-vízhozamokat. A Benta patak 18 kilóméteres szakaszát érintő beruházás kb. 100 ezer ember környezetét teszi élhetőbbé, és jelentősen csökkenti az érintett települések helyi vízkár - veszélyeztetettségét.
A Pest megyei Bugyi, Apaj, Kiskunlacháza és Dömsöd településeken élőknek nagy gondot okoz, hogy a termőföldeket belvízi időszakban rendszeresen elönti a víz. Az utóbbi 40 év legnagyobb belvize 2006-ban volt: ekkor 8200 hektárnyi terület került víz alá. A térség belvíz-elvezetését az Apaj településhez tartozó „Szúnyogi” szivattyútelep biztosítja.
A mostani rekonstrukció során teljesen felújítják a két belvíz-átemelő szivattyút és a hozzá tartozó gépészeti berendezéseket, valamint megoldódik az uszadék szakszerű, környezetbarát kezelése is. A 310 millió forintos beruházás kapcsán egy ultrahangos vízhozam-mérőt is üzembe helyeznek, ami növeli a térségi vízgazdálkodás hatékonyságát. A szivattyútelep – a térség vízgyűjtőit is számba véve – összesen mintegy ezer négyzetkilóméternyi terület belvíz-mentesítését oldja meg. A projekt eredményeképpen jelentősen növekszik a térségben élő 21 ezer ember belvízi biztonsága.
A két projekt a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében, 85%-os uniós és 15%-os hazai költségvetési támogatással valósul meg. A támogatási szerződéseket augusztusban megkötötték, jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik. A projektek várhatóan 2011 végén fejeződnek be.

szabadfold.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek