Környezetbarát szélerőművek uniós támogatásból

Uniós csatlakozásunknak köszönhetően 2004-től az EU forrásai is segítik a magyar gazdaság fejlesztését: olyan pályázatok kiírására nyílik lehetőség, amelyekhez az unió jelentős anyagi támogatást nyújt.

Pályázat, jogszabályok2008. 10. 30. csütörtök2008. 10. 30.
Környezetbarát szélerőművek uniós támogatásból

A Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) elkötelezett a megújuló energiaforrások támogatásában. Egy ilyen projekt véghezviteléhez nyert támogatást a tiszaújvárosi székhelyű BanKonzult Energy Kft., amely többek között szélerőművek összeszerelésével is foglalkozik.

A széndioxid-kibocsátás csökkentése kulcskérdés a globális felmelegedés lelassítása érdekében. Ennek megfelelően folyamatosan nő a kereslet az egyik legtisztább áramforrásnak számító szélerőművek iránt. Hegyeshalomnál - elhagyva az országot - sokan megcsodálják a Bécsbe vezető út mentén létesült látványos szélerőműparkot Kittsee, azaz Köpcsény mellett. A karcsú, 100-140 méter magas oszlopokon forgó propellerek a pozsonyi várból is jól látszanak. A szélerőművek összeszerelését a GVOP pályázatnyertes BanKonzult Energy Kft. végezte. A Tiszai Vegyi Kombinát egykori saját villamosmotor-karbantartó üzeméből kinőtt, magyar tulajdonban lévő cég szerelőcsarnokából hetente átlagban 18 generátort visznek külföldre.
Ahhoz, hogy a vállalkozás ki tudja bővíteni tevékenységét a szélerőművek generátorának összeszerelésével, kétszáz tonnás sajtológépet kellett vásárolni, meg kellett építeni egy villamos szigetelési vizsgálótermet és különleges vizsgálóműszereket kellett vásárolni. A 188,8 millió forintos összköltségű beruházáshoz 92,6 millió forintot nyertek el GVOP-támogatásként. A sikeres pályázatnak köszönhetően ma már a 124 fős cég alkalmazottainak fele a szélgenerátor-üzletágban dolgozhat.
Csajbók József, a BanKonzult Energy Kft. ügyvezető igazgatója két sikeres GVOP-s projekt gazdájaként, immáron személyes tapasztalataival is megerősíti, hogy a pályázati lebonyolítási rendszer sokat javult.
- Második projektünk lebonyolítása már sokkal inkább vállalkozóbarátnak mondható. Könnyebb lenne ugyan – véli az ügyvezető igazgató –, ha nem utófinanszírozásban érkezne a támogatás, hanem előre, már a számlák kifizetése előtt. Belátjuk azonban, hogy az EU-s szabályok ezzel a megoldással az adófizetők pénzére vigyáznak.
Mivel a BanKonzult Energy-nek összességében jó tapasztalatai voltak a GVOP-val, az új munkákhoz szükséges beruházásokra is beadtak egy pályázatot, amelyre 64 millió forintot nyertek. A szépen fejlődő cégnek egy esetleges következő pályázata révén talán sikerül majd átállnia a teljes körű gyártásra is. Ehhez ugyan milliárdos beruházás kellene, amire az ügyvezető jelenleg még nem lát lehetőséget.

szabadfold.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek