Uniós pénz biotechnológiai fejlesztésre

A Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) a fejlődő biotechnológiai iparág támogatására is figyel: 4,5 millió forinttal támogatta a Geosan Kft. steril levegőellátó rendszerének kiépítését Balatonfűzfőn.

Pályázat, jogszabályok2008. 10. 30. csütörtök2008. 10. 30.
Uniós pénz biotechnológiai fejlesztésre

A biotechnológiai fejlesztések környezetbarát módon biztosítják a talaj tápanyag-egyensúlyát, és segítik a káros szennyeződések természetes lebomlását.
A GVOP a piacképes termékek, eljárások és szolgáltatások létrejöttét eredményező alkalmazott kutatások és technológiai fejlesztések elősegítésére, a közfinanszírozású kutatóhelyek kutatási infrastruktúrájának és a vállalati kutatási infrastruktúra fejlesztésére a program az adott időszakra összesen 136 millió eurós keretet biztosít. A jelentős kutatás-fejlesztési munkát végző Geosan Kft. balatonfűzfői biotechnológiai fióktelepének fejlesztéséhez nyert el 4,5 millió forintnyi uniós támogatást a GVOP pályázatán.
- A jövő útja a mezőgazdaságban a fenntartható talajállapot elérése. Ehhez környezetbarát anyagok felhasználására van szükség, melyek növelik a talaj termelő erejét, ugyanakkor nem veszélyeztetik a környezetet – mondja Szalczer József, a balatonfűzfői fióktelep vezetője. – A biotechnológiai telepen legfőképpen az oxigénigényes – aerob – mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények fejlesztésével és gyártásával foglalkozunk.” A hasznos mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények segítik a talajban lévő szerves maradványok lebomlását, a talaj foszfor-és káliumtartalmának mobilizálását, növelik a talaj nitrogénkészletét, ezáltal nő a növények számára hozzáférhető tápanyagok mennyisége.
A talaj mikroorganizmusainak légzése miatt nő a növényállományban a szén-dioxid koncentrációja, ami hatékonyabbá teszi a fotoszintézist, ezáltal is termésnövelő hatású. A cég másik igen fontos fejlesztése egy olyan készítmény, amely felgyorsítja a talajt szennyező olajszármazékok természetes lebomlását, miközben nem okoz másodlagos szennyezést, sőt, segít visszaállítani az őshonos talajélet eredeti egyensúlyát.
A biotechnológiai telep működéséhez, a mikroorganizmusok szaporításához nagy mennyiségben szükséges a steril, fertőző anyagoktól mentes levegő. Ezért a cég 2006-ban sikeres GVOP pályázatával elnyert EU-támogatás segítségével saját levegőellátó rendszert alakított ki. Mint Szalczer József elmondta, a cég büszke arra, hogy olyan iparág képviselői közé tartoznak, amely a környezettudatos tevékenységet, a fenntartható fejlődést szolgálja.

szabadfold.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek