Gráf József lemond, ha...

Két szék között a földre kerülhetünk, jövőre akár egyetlen fillér támogatást sem tudnánk kiosztani abban az esetben, ha nem sikerül megoldást találni az SPS-nek nevezett agrártámogatási rendszer bevezetése körül kialakult helyzetben. Olyan eset is előfordulhat, hogy lemondok – válaszolta a Szabad Föld Online kérdésére Gráf József miniszter egy tegnapi rendezvényen.

Pályázat, jogszabályokO. Horváth György2009. 07. 14. kedd2009. 07. 14.

Kép: NagykÎršs, 2009. ‡prilis 23. LegelÎ tehenek, szarvasmarha. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Gráf József lemond, ha...
NagykÎršs, 2009. ‡prilis 23. LegelÎ tehenek, szarvasmarha. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének (MOSZ) székházában ma 15, az egész agráriumot képviselő agrárszervezet találkozott és döntött: akár az Alkotmánybíróság (AB) előtti demonstrációval is nyomatékot szereznek követelésüknek. Ami nem más, minthogy a talláros testület döntsön végre az SPS-törvényről, hogy azt Magyarország 2010. januárjától bevezethesse.

Horváth Gábor, a MOSZ főtitkára szerint példa nélküli és tarthatatlan a helyzet, hogy már két éve nem tudják az agrárvállalkozások, milyen agrártámogatásra is számítsanak. Példa nélküli, hogy az AB immáron kilenc hónapja nem hoz döntést egy olyan ügyben, melyben maga a köztársasági elnök volt a kezdeményező és kérte a bírákat, hogy gyorsan zárják le az SPS-törvény alkotmányossági felülvizsgálatát.

Sólyom László köztársasági elnök sem konzultál az ügyben: Forgács Barna, a magyar mezőgazdaság köztestületeként működő Magyar Agrárkamara elnöke néhány hete kért időpontot Sólyomtól, de annak titkársága azt üzente: nem áll módjában fogadni.

Az idő sürget: az AB sem tavasszal, sem májusban nem hozott döntést. Emiatt az idén nem lehetett áttérni a társadalom és nem mellékesen az agrárgazdaság egészét szolgáló új támogatási rendszerre. Sürget az idő, mert augusztus 1-ig lehet bejelenteni, hogy Magyarország 2010-ben milyen metodika szerint akar folyósítani több száz milliárdnyi támogatást. Vagyis addig a kormnáynak kell döntenie:

Ha mégis az SAPS mellett dönt a kormány, úgy az állattenyésztő ágazatok mellett, 25 ezer dohánytermesztő, több ezer cukorrépa-, rizs, vetőmagtermesztő család megélhetése kerül veszélybe. A szabályok szerint ugyanis 2010-ben, 2011-ben folyamatosan kevesebb nemzeti kiegészítő támogatás adható, mely 2012-ben megszűnik. Ha nincs SPS, akkor ezek az ágazatok eltűnnek az országból, több tízezerrel emelve a kilátástalan munkanélküliek számát vidéken. Az állatállomány a mostani - még a világháború utáni korszknál is kisebb - szinthez képest is minimum megfeleződik.

A 15 agrárszervezet a kormányt is felszólította: Brüsszelben jelentse be, hogy 2010-től az SPS szerinti támogatáspolitikát folytat. Ezt tegye meg akkor is, ha az AB nem hoz döntést, csak ősszel. Ez esetben két út választható: a parlament módosítja a törvényt az AB esetleges kifogásait orvosolva, vagy ha kell, a kabinet a törvény helyett kormányrendelettel szabályozza az agrártámogatási rendszert. Ezt megteheti: az SPS-t alkalmazó 17 uniós tagország közül számosban rendeletben rögzítették a feltételeket.

- Mi van akkor, ha az AB, vagy a parlament nem hoz időben döntést, és a kormányrendeletet is alkotmányellenesnek minősíti a testület? - tette fel a kérdést a Szabad Föld Online Gráf József agrárminiszternek.

- Ebben az esetben a két szék közé kerülünk, nem lesz olyan rendszer, mely alapján az agrártámogatásokat le lehetne hívni, ki lehetne fizetni – válaszolta a miniszter, aki szerint abban az esetben, ha a rendeletet sem fogadja el az AB, akkor ő természetesen lemond. Lemond, mert egy ágazatot nem hozhat ilyen helyzetbe, a magyar agrárium ellehetetlenülne. Éppen emiatt augusztus 1-ig a kormánynak nagyon meg kell fontolnia az SPS-sel kapcsolatos döntéseit. A 15 szervezet konzultációt kér Bajnai Gordon miniszterelnöktől is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek