Nyílttá vált az agrárcsata

Januártól a magyar mezőgazdaság átáll az uniós agrártámogatások kifizetésének úgynevezett SPS-rendszerére – döntött tegnap a kormány. Ezt augusztus 1-ig be kell jelenteni Brüsszelben, vagyis ma, vagy holnap ilyen értelmű levél indul útnak. Közben mindenki arra vár, mit dönt az Alkotmánybíróság a magyar SPS-törvényről.

Pályázat, jogszabályokO. Horváth György2009. 07. 30. csütörtök2009. 07. 30.
Nyílttá vált az agrárcsata

Az Országgyűlés tavaly októberben szavazott az egységes agrártámogatási rendszer, röviden az SPS bevezetéséről. A nagy vitát kiváltó törvényt Sólyom László nem írta alá, novemberben vizsgálatot kért az Alkotmánybíróságtól. A taláros testület azonban 9 hónap alatt nem tudott döntést hozni, és várhatóan csak ősszel hoz határozatot az ügyben. Ez sorsdöntő lehet, ugyanis ha elutasítja a törvényt, úgy Magyarország visszatér a most alkalmazott támogatási rendhez. Erre lehetőséget ad Brüsszel – tájékoztatott Gráf József agrárminiszter.

Az új rendszer lényege – mondta Gráf József –, hogy a jelentős földdel rendelkező, de azokat csak bérbeadó tulajdonosok helyett olyanok kapjanak támogatást, akik tényleg földet művelnek, vagy állatot tenyésztenek. – tette hozzá a tárcavezető. Ellentétben az eddigi, földalapú támogatási rendszerrel, az SPS bevezetése a gazdálkodóknak kiszámíthatóbbá teszi majd az uniós támogatásokat, azaz már jövőre tudni fogják, hogy mennyi pénzzel számolhatnak, mondjuk 2012-ben.

A magyar mezőgazdasági érdekképviseletek azonban két – eleddig kibékíthetetlen – táborra szakadtak. Egyik követeli az új rendszer bevezetését, a másik – a Fideszhez közelálló – ördögtől valónak tartja. Legalábbis utóbbiak megnyilatkozásai ezt sugallják. A múlt héten – és a korábbi hónapokban - a miniszter által is felsorolt feltételekre hivatkozva, az SPS bevezetése mellett érvelt 15 agrárszervezet, köztük a Magyar Agrárkamara és a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége. A Fidesz „agrárszervezeteként” elkönyvelt MAGOSZ és további másik – kisebb - tíz érdekképviselet viszont az új rendszert igazságtalannak tartja. Jakab István fideszes képviselő, a MAGOSZ elnöke szerint azért, mert egyetlen úgynevezett bázisév teljesítményéhez köti a támogatások kifizetését. „Ez az EU-ban három év átlaga alapján lett meghatározva, tehát igazságtalan. Ez nem más, mint a kormány közeli nagybirtokos csoportoknak, a klientúrának a megfizetése” – fogalmazott Jakab István. Szerinte ezek célja, hogy mintegy másfélmillió hektár osztatlan közös tulajdonú, valamint egymillió hektár állami földterület használati jogát megszerezzék.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek