Derűlátóbban fürkésszük a jövőt

Jelentős mértékben javultak a lakosság várakozásai mind a saját anyagi, mind az ország gazdasági helyzetét illetően. A fogyasztói várakozásokat szondázó Bizalom Index értéke visszaállt a válság előtti szintre – közölte a Gfk.

PénzforgatóSzabad Föld Online2009. 07. 12. vasárnap2009. 07. 12.
Derűlátóbban fürkésszük a jövőt

Mind a saját, mind az ország anyagi helyzetét tekintve derűlátóbbak vagyunk – derül ki a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felméréséből.

A megkérdezettek ugyan továbbra is negatívan vélekedtek hazánk jelenlegi helyzetéről, de a korábbi eredményekhez képest hosszú távon kifejezetten bizakodóak voltak: tízből hatan (62 %) úgy vélték, hogy a következő 5 évben jobb helyzetben lesz az ország.

Javultak a munkanélküliségre vonatkozó várakozások is. Az előző negyedévben mért 86 százalékkal szemben most a válaszadók kétharmada gondolta úgy, hogy növekedni fog a munkanélküliség, egynegyedük pedig úgy vélte, nem fog változni a ráta a következő egy évben.

Nőtt a vásárlási hajlandóság is. A megkérdezettek fele szerint érdemes most tartós fogyasztási cikket vásárolni.  Ugyanakkor továbbra is kockázatosnak tartják a hitelfelvételt. Tízből hatan soha sem vennének fel kölcsönt, a megkérdezettek egyharmada pedig úgy véli, nem megfelelő erre az időpontot. Enyhén emelkedett viszont azok száma, akik szerint megéri most lakást vásárolni, így már a megkérdezettek fele tartja jó döntésnek a jelenlegi helyzetben az ingatlanvásárlást Ezzel szemben a lakása eladását csupán a válaszadók egytizede tervezi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek