Olcsóbb lesz az albérlet

A lakásárak után a bérleti díjak is esnek, Budapesten 50 ezer, míg a vidéki városokban 30 ezer forint a havi bérleti díj alsó határa - közölte a Duna House ingatlanközvetítő cég.

PénzforgatóSzabad Föld Online2009. 07. 26. vasárnap2009. 07. 26.
Olcsóbb lesz az albérlet

Az egyetemi városokban hamarosan elkezdődik a lakásbérleti - albérleti - szezon, a lakások bérleti díjai idén 5-15 százalékkal estek az MTI által idézett Duna House elemzése szerint. Egyedül a városközponti lakásoknál lehet tartani a bérleti díjat, illetve a luxus lakásokat kereső külföldi diákok és üzletemberek azok, akik megfizetik a korábbi díjakat. Ezek viszont kiteszik a normál lakások bérleti díjainak a háromszorosát is.

Az áresést azzal magyarázza az elemzés, hogy akik eddig üresen tartották a nem használt lakásukat, azok is megjelentek a bérleti piacon, illetve az eladásra szánt lakásokat is bérbe adják arra a néhány hónapra, amíg vevőt keresnek a tulajdonosok.

A bérleti díjat a rezsi is csökkenti. Különösen a panel lakások tulajdonosai vannak hátrányos helyzetben, mivel a bérlők figyelik a fűtési díjat, valamint a közös költséget is, és ha ez magas - márpedig a panel lakásokban így van - akkor a bérleti díjból alkudnak. Az átlagos havi bérleti díj Budapesten 55-80 ezer, míg a vidéki városokban 35-60 ezer forint - állapítja meg a Duna House.

Ezek is érdekelhetnek