Fellebbez a Mastercard a GVH ellen

A MasterCard rendkívül csalódott a GVH határozatával kapcsolatban, mely szerint a bankközi jutalék megállapításának módja ellentétes volt a versenytörvénnyel, és ezért a GVH bírságot ró a társaságra, valamint a bankokra. A MasterCard fellebbez a döntés ellen, hiszen a cég álláspontja szerint sem a bankok, sem a MasterCard nem követett el jogsértést - olvasható a Szabad Föld Online-hoz eljuttatott levélben.

PénzforgatóO. Horváth György2009. 09. 24. csütörtök2009. 09. 24.
Fellebbez a Mastercard a GVH ellen

A döntés a magyarországi bankok közös egyeztetés során kialakított, 1997 és 2008 júliusa között érvényben volt belföldi bankközi jutalékaival kapcsolatban született, és nem érinti a jelenleg érvényben levő bankközi jutalékokat, melynek összegét a MasterCard állapította meg.


A bankközi jutalék biztosítja, hogy a MasterCard® és Maestro® bankkártyák működése gazdaságilag hosszú távon is életképes legyen, és a rendszer mindegyik résztvevője számára - bankkártya birtokosok, kibocsátó, és elfogadó bankok, kereskedők –előnyös módon valósuljon meg. A bankközi jutalékoknak fontos szerep jut a rendszer működési költségeinek kiegyenlítésében a kártyabirtokos bankja (kibocsátó) és a kereskedő bankja (elfogadó) között.


Ha a kibocsátó bank költségeinek egy részét az elfogadó bank nem vállalná át, úgy a kibocsátó bank arra kényszerülne, hogy a kártyabirtokosnak biztosított szolgáltatásokat csökkentse. Ennek eredményeképpen a kártyabirtokosok és a kereskedők kevesebb fizetési alternatíva közül választhatnának, csökkenne a piaci verseny, a kártyahasználat, és a kártyaelfogadás költségei nőnének.