Ne bújjon el, ha nem tud fizetni!

A világban tomboló hitelválság sokak helyzetét nehezítette meg súlyosan Magyarországon is. Az emelkedő havi törlesztőrészletek, az esetlegesen elvesztett munkahelyek miatti jövedelemkiesés nagyon megnehezítheti azok dolgát, akik sokévi hitelre vásároltak otthont maguknak.

PénzforgatóKummer Krisztián2008. 11. 07. péntek2008. 11. 07.

Kép: KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ne bújjon el, ha nem tud fizetni!
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A lakáshitel jellemzően hosszú évekig egy család legnagyobb kiadása, melyet azonban rigorózus pontossággal kell megfizetnünk a bankunknak tűzön-vízen át, hiszen otthon megléte vagy nem-léte a tét. Az Egyesült Államokon szélvészként söpört végig az ingatlanpiaci válság: csak az idei harmadik negyedévben körülbelül háromnegyedmillió lakás került végrehajtási rendelkezés alá nem fizetés miatt. Igaz, arrafelé az ingatlanok értékvesztése oly mértékű volt, hogy nem volt érdemes tovább fizetni a törlesztőrészleteket. Magyarországon ilyen veszély egyelőre nem fenyeget, ám a bizonytalan gazdasági helyzetben a fizetésképtelenség szele megcsaphat bárkit. Mit tehetünk, ha nem tudunk fizetni?

Alapszabály, hogy ne bújkáljunk! A figyelmeztető levelek és érdeklődő telefonok figyelmen kívül hagyása nem hagy más utat a bank számára, mint hogy megindítsa a végrehajtási árverést, holott az ő érdeke nem egy ingatlan birtoklása és értékesítése, hanem hogy az előre eltervezett bevételéhez jusson. Így ha bajba kerülünk, érdemes rögtön a bankhoz fordulni és ismertetni a helyzetünket. A probléma alapos ismeretében a banki szakemberek találni fognak olyan megoldást, mellyel elkerülhető a fizetésképtelenség, sőt ami a legfontosabb, hogy elkerülhetjük, hogy kétes értékű tagságot nyerjünk nem fizető adósok listáján (KHR, korábban BAR).

A legalapvetőbb módszer a törlesztés átütemezése, vagyis a szerződés módosítása. Ha hosszabb futamidejű hitelre cseréljük a már meglévő hitelünket, úgy csökken a havi törlesztőrészlet mértéke. A szerződés átírása természetesen pénzbe kerül, de a legfeljebb néhány tízezer forintos tétel egy tízmillió forintos hitel esetében már az első hónapban megtérül. Egyes pénzintézeteknél lehetőség van a hiteltörlesztés szüneteltetésére is. A néhány hónapig tartó türelmi időszak végén azonban egy nagyösszegű kifizetést kell teljesítenünk, vagyis ezt a megoldást csak akkor érdemes választani, ha a türelmi időszak végéig biztosan össze tudjuk szedni a szüneteltetés költségét.

Érdemes elolvasni a hitelkondíciókat más bankoknál is. A felvett hitelünket ugyanis nem feltétlenül kell ugyanannál a pénzintézetnél letörlesztenünk. Amennyiben egy kedvezőbb kondíciójú megoldást találunk, a kiválasztott bank kivásárolja a hitelünket és nála törleszthetünk tovább. Az előtörlesztési díjat és az új szerződés díját azonban mindenképpen kifizettetik velünk, így csak nagyon kedvező lehetőség esetén érdemes belevágnunk a bankcserébe.

Bárhogy is döntünk azonban, igyekezzünk elkerülni az adóslistát, azaz a Központi Hitelinformációs Rendszerbe való bekerülést. Ha ugyanis a lejárt és meg nem fizetett tartozás összege meghaladja a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbért (2008. január 1-jétől 69 000 Ft) és e minimálbér-összeget meghaladó késedelem folyamatosan, több mint 90 napig fennáll, automatikusan felkerülünk. Ráadásul nemcsak a késedelem fennállása alatt, hanem annak rendezése után még öt évig fennmaradunk a listán, vagyis ez idő alatt nem, vagy csak nagyon nehéz feltételekkel vehetünk fel hitelt.

Ezek is érdekelhetnek