Hirdetés – Az eredeti keretnél nagyobb összeget szán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra, hogy kedvező finanszírozási eszközökkel segítse a hazai vállalkozásokat. Az NHP Hajrá programnak köszönhetően tavaly április óta 21 ezer kis- vagy középvállalkozás jutott forráshoz legfeljebb 2,5 százalékos fix kamat mellett. A kezdeti 1500 milliárd forintos keretösszeget tavaly csaknem teljesen kihasználták a cégek, így a jegybank további 1000 milliárd forintos bővítésről döntött, ezzel ösztönözve a magyarországi vállalkozásokat, köztük a vidéken tevékenykedő kkv-kat növekedési céljaik megvalósításában.

Újabb lendületet kap idén az NHP Hajrá

A jegybank sikerprogramja

Tavaly mintegy 21 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás összesen 1 473 milliárd forintnyi kedvező finanszírozáshoz jutott a Növekedési Hitelprogram Hajrának (rövid nevén NHP Hajrának) köszönhetően. A program népszerűségét látva a jegybank Monetáris Tanácsa novemberi döntésével az eredetileg 1500 milliárd forintban meghatározott keretösszeget további 1000 milliárd forinttal bővítette ki. Így 2021-ben még több hazai vállalkozás juthat segítséghez az NHP keretében meghirdetett hitelekkel vidéken és Budapesten egyaránt.

Forrás: MNB

A megkötött hitelszerződések 21 százaléka új beruházási kölcsön vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel, 13 százaléka pedig korábbi beruházási hitelek kiváltásához kapcsolódik. Az NHP Hajrá nemcsak Budapesten, hanem az ország egész területén népszerűnek bizonyult. Ezt az is mutatja, hogy a program keretében folyósított hitelek a mezőgazdasági, kereskedelmi, feldolgozóipari, ingatlan és építőipari vállalkozásokhoz kerültek. A kisebb vállalati szereplők aránya is jelentős, hiszen a kihelyezett források több mint negyede mikro-vállalkozásokat, harmada pedig kisvállalkozásokat segített.

Új fejezet a Növekedési Hitelprogramban

A Növekedési Hitelprogramot 2013-ban indította a Magyar Nemzeti Bank a magyarországi kis- és középvállalkozások hitelhez jutásának megkönnyítése érdekében. Az NHP Hajrá ennek a programnak a legújabb konstrukciója, amely 2020 áprilisában indult a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására, illetve az új fejlesztési elképzelések megvalósítására. A 2500 milliárd forint keretösszegből a kereskedelmi bankokon keresztül igényelhetnek hitelt a vállalkozások. A normál piaci hiteleknél megszokott módon az egyes bankok egyedileg minősítenek, így az eljárásmódok különbözőek lehetnek.

Forrás: MNB

Az NHP keretében felvehető hitel nagyságát a hiteligénylő cég pénzügyi helyzete, illetve a beruházás nagysága határozza meg. A minimálisan felvehető összeg 1 millió, a maximális pedig 20 milliárd forint. A kamat mértéke legfeljebb 2,5% lehet, ami a futamidő végéig fix marad. Az ingatlanvásárlással és ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos beruházásokra 20 évre is fel lehet venni a hitelt, a forgóeszközhitel és a támogatások előfinanszírozásánál 3 év a maximális futamidő. Az igénylő kkv-k számára kedvező lehet az is, hogy a bank a kamaton felül nem számíthat fel egyéb díjat, jutalékot, költséget (csak harmadik személynek fizetendő költséget, pl. közjegyző, értékbecslő), ráadásul ingyenesen bármikor előtörleszthető a hitel részlegesen, vagy akár teljesen is.

Forrás: MNB

Megkönnyíti az ügyintézést, hogy 300 millió forint alatti hiteligénylés esetén a hiánytalan kérelem beérkezésétől számított 10 munkanapon belül kell megtörténnie a hitelbírálatnak. A hitelek lehívására a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetőség.

NHP Hajrá hitelt igényelhet magyarországi székhellyel rendelkező egyéni vagy társas vállalkozás (pl. kft., nyrt., zrt., bt., egyéni vállalkozás, illetve őstermelő). A NHP Hajrá keretében felvett beruházási hitel elkölthető a vállalkozás üzleti tevékenységéhez kapcsolódó eszközök, gépek, járművek, berendezések vásárlására (akár lízing formájában is), kapacitásfejlesztésre, valamint ingatlanok építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére, sőt akár egy másik vállalkozás megvásárlására is. A forgóeszközhitel lényegében szabadon használható a vállalkozás működési kiadásainak fedezésére, így például készletek és vevőkövetelések finanszírozására vagy akár munkabérek kifizetésére. Lehetőség van továbbá már elnyert, de folyósításra csak később kerülő EU-s vagy hazai költségvetési támogatások előfinanszírozására is.

Forrás: MNB

2021: Tovább dübörög az NHP Hajrá

A széleskörű felhasználási lehetőségeknek és a kedvező feltételeknek köszönhetően a program nagyon népszerű lett a kkv-k körében, ezért is volt szükség a hitelkeret kibővítésére. A Magyar Nemzeti Bank idén támogatja a vállalkozások stabil működését és növekedését. A koronavírus-járvány okozta változások megnehezítik az életet, de számos magyar vállalkozás számára új gazdasági lehetőségeket kínálhatnak. A friss ötletek megvalósításában pedig szintén kulcsszerepe lehet az NHP Hajrá konstrukció keretében elérhető kedvezményes és rugalmasan felhasználható forrásoknak.

 


 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.